Behandling som forebygging

Så langt er det ikke presentert noen store nyheter verken når det gjelder vaksine eller behandling på den store aids-konferansen i Kuala Lumpur. Det var vel neppe heller ventet, men arrangørene presenterer behandling som forebygging som en av de sentrale temaene under konferansen.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

I tråd med at Verdens helseorganisasjon (WHO) nå anbefaler at behandling begynner på et tidligere tidspunkt, ble det presentert flere undersøkelser fra rundt om i verden som støtter betydningen av dette. Blant annet presenterte et fransk forskerteam at tidlig behandling oftere gir pasienter tilake normale CD4-tall (mellom 900 og 1.000) etter en tids behandling og ikke målbar virusmengde.

WHO mener dette kan forhindre 3 millioner dødsfall og 3,5 millioner nye hivinfeksjoner innen 2025. Men tidlig behandling er imidlertid ikke bare problemfritt. En undersøkelse fra Botswana viste nemlig at når hivpositive har høyt CD4-tall føler de seg ikke syke og således ikke føler at de trenger behandling.  Andre aspekter som gjør det vanskelig å sette i gang behandling på et tidligere tidspunkt er stigma som følger med hiv og frykt for å bli avslørt. Frykten for bieffekter av medisineringen gjør også at mange helst utsetter behandlingen, ettersom den ikke kan avsluttes når man først har begynt på den.

FNs spesialutsening for aids i Asia og Stillehavsregionen, inderen Prasada Rago, la imidlertid også fram tall som viste at det er en gryende hiv epidemi blant menn som har sex med menn i Asia, og at om syv til ti år vil denne gruppen utgjøre halvparten av alle nye hivdiagnoser i regionen. Samtidig er det en underfinansiering av tiltak mot denne gruppen, blant annet bruker regjeringen i Malaysia bare 60.000 kroner i året på tiltak mot hiv og aids i msm-gruppen, ifølge aktivister fra Kuala Lumpur.

Mer informasjon om konferansen

aidsmap

En rekke store internasjonale farmasiselskaper er også tilstede ved konferansen.

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.