Analkrem

På en sesjon søndag ettermiddag under den internasjonale konferansen i Vancouver ble det presentert hvor langt forskningen var kommet med å frembringe en krem som kan brukes til å forebygge hiv ved analsex.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Arne Walderhaug

labelEmner:

Mikrobicider er betegnelsen på en rekke nye produkter som nå er i utvikling. Produktene som utvikles, kommer i form av gel, skum eller ringer som kvinner kan føre inn i skjeden for å hindre eller begrense risikoen for smitte av seksuelt overførbare infeksjoner.

Det har i en årrekke også blitt forsket på en variant til bruk ved analsex, såkalt rektale mikrobicider. Forskningen er imidlertid i sin tidlige fase, men den er allerede utforsket på testgrupper i USA, Peru, Sør-Afrika og Thailand. Det gjenstår imidlertid en rekke ubesvarte spørsmål før en slik krem kan være tilgjengelig på markedet.

Selv om forsøkskaninene hittil i prosjektet har vært menn som har sex med menn og transkvinner, er analsex også ganske utbredt blant heteroseksuelle, slik at en slik krem vil bli et ytterligere tilbud i verktøyboksen for å hindre spredning av hiv.

Generalsekretær Anne-Karin Kolstad sier at det er viktig at kremen lanseres som en generell krem når den en gang kommer på markedet. – En analkrem vil nok bli for stigmatiserende merkevare å selge.

Enkelte har argumentert at en slik krem ikke er nødvendig nå som PrEP finnes, men gjennomgangstonen blant foredragsholderne i Vancouver var at jo flere tiltak som er tilgjengelig, desto bedre. – Det er ikke alle som vil få tilgang på PrEP, og det er ikke alle som vil ta PrEP av ulike årsaker.

Les mer om rektale mikrobicider.

Aidsmap

egne sider

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.