Dårlig appetitt?

Kvalme og dårlig appetitt kan være et problem når du bruker antivirale legemidler, og spesielt i starten av behandlingen. 

Prøv å småspise litt før du tar medisin, f. eks. kjeks, ristet loff eller knekkebrød. Te, mineralvann, sukkervann eller cola i små slurker hjelper ofte. Hvis du er kvalm om morgenen, kan du ha en kjekspakke og noe å drikke på nattbordet, slik at du kan spise og drikke litt før du står opp og tar medisiner. Hvis du er kvalm i løpet av dagen, kan du prøve å spise flere små istedenfor 2-3 større måltider. Det finnes mange kvalmestillende midler, både i tablettform og som stikkpiller. Be legen din om resept hvis du vil prøve noen av dem.

Når man skal ta mange tabletter flere ganger daglig med rikelig drikke, og samtidig er kvalm og uvel, sier det seg selv at matlysten ikke er på topp. Likevel er det veldig viktig at du ikke dropper maten. Spis flere småmåltider - gjerne annenhver time, og spis den maten du har lyst på akkurat når du vil. Ikke bry deg om hva som er "normal" frokostkost eller middagsmat.

Hvis du har lyst på kylling til frokost og frokostblanding til middag, spiser du det. Av og til kan det være håpløst å få i seg mat - da kan du isteden drikke noe som inneholder kalorier og vitaminer. Prøv milkshake med forskjellige smakstilsetninger, frisk fruktjuice eller suppe. Det er viktig at du tenker godt igjennom kostholdet ditt. Det finnes et utall av kokebøker som kan bidra til matlyst og inspirasjon til matlaging. Spør på biblioteket og i bokhandleren.

På Internett finnes spesialmenyer og oppskrifter for hiv-positive. Du kan også be om råd fra ernæringsfysiolog på sykehuset hvor du får behandling. Det finnes appetittstimulerende midler, som f. eks. Periactin, prednisolon og andre hormonpreparater. Disse legemidlene er på resept, og det er legen som må avgjøre om det er aktuelt for deg å bruke noen av dem.

På Internett finnes spesialmenyer og oppskrifter for hivpositive. Du kan også be om råd fra ernæringsfysiolog på sykehuset hvor du får behandling. Det finnes appetittstimulerende midler, som f. eks. Periactin, prednisolon og andre hormonpreparater. Disse legemidlene er på resept, og det er legen som må avgjøre om det er aktuelt for deg å bruke noen av dem.

Avmagring/vekttap er et vanlig og stort problem for mange hivpositive. Hvis vekten daler, må du tenke over matvaner og kosthold på en helt annen måte enn du er vant til. Her følger noen enkle råd som kan være til nytte:

• Spis oftere enn du pleier - småspising mellom måltidene er lov
• Ikke vent på sultfølelsen - spis hver 2-3 time selv om du ikke er sulten
• Tenk over hva du spiser - sats på kaloririk mat, unngå alle "lettprodukter"
• Tilsett ekstra kalorier - sukker, fløte, smør gjør ofte maten bedre!
• Snacks kan være sundt - tørket frukt f.eks. rosiner, fiken, epleskiver, aprikos, nøtter
Mosjon øker appetitten, og mosjon trenger ikke nødvendigvis å være milelange joggeturer. Prøv å bevege deg litt ekstra før hvert måltid - det kan øke appetitten! Hvis du skal opprettholde muskelmasen, må du spise mat rik på karbohydrater, som f. eks. pasta, ris, kornprodukter, poteter og bønner. Dessuten finnes det spesielle ernæringsdrikker som kan brukes som ekstramåltider (Fortimel, Fortifresh, Nutridrink, Medadrink, Semper etc.).

Disse inneholder proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer og mineraler, og selges på apoteket i små pakninger med forskjellige smakstilsetninger.