Gode råd mot bivirkninger

Bivirkninger er uønskede og skadelige reaksjoner av legemidler. Alle legemidler har bivirkninger i større eller mindre grad. Vi vet stort sett hvilke bivirkninger de gamle, velprøvde medisinene har. For både gamle og nye legemidler kan det dukke opp bivirkninger som følge av langtidsbruk.

Mange av legemidlene som brukes mot hiv, er utviklet i løpet av de siste 15 årene. Her har man ikke full oversikt over alle mulige bivirkninger. Det er derfor viktig at du forteller legen din om nye plager som dukker opp når du bruker antivirale legemidler. I noen tilfeller kan bivirkningene være så plagsomme eller alvorlige at du må slutte med det aktuelle legemidlet. To legemidler tatt samtidig kan forårsake bivirkninger som hver av dem ikke har hvis de brukes alene. For å unngå unødvendige bivirkninger skal du alltid ta hver enkelt tablett/dose akkurat slik som legen har sagt. Hvis du er i tvil om bruken, må du spørre lege, sykepleier eller farmasøyt.

Alle oversikter som finnes over legemiddelbivirkninger, inneholder alle de plager som kan dukke opp i forbindelse med bruk av hvert enkelt legemiddel. Dette betyr ikke at du vil merke alle plagene. Det er ofte færre enn 5% som merker noe til bivirkninger, og det er vanlig at eventuelle plager forsvinner etter et par ukers behandling. Det kan også hende at man tror medisinene er årsak til de plagene man har, mens i virkeligheten er selve sykdommen som er årsaken.

Du kan gjøre mye selv for å minske bivirkningsplager. Det er viktig å bruke alle legemidler på riktig måte. Hvis et legemiddel skal tas i forbindelse med mat, kan årsaken være at du får færre og mildere bivirkninger enn om du hadde tatt det på tom mage.

Alle tabletter/kapsler/piller skal svelges med rikelig drikke. Dette kan både bidra til at du får raskere og bedre virkning av legemidlene, og at eventuelle bivirkninger blir mildere. Rikelig drikke er ikke et par slurker vann, men minst 1/2 kjøkkenglass. Mye væske er sunt for kroppen, uansett om du bruker medisiner eller ikke. Prøv å drikke minst to liter hver dag! Du kan drikke vann, mineralvann, saft, jus, kaffe eller te. Noen legemidler virker ikke skikkelig hvis de tas sammen med melk, så sjekk med lege eller apotek hvis du er lidenskapelig melkedrikker.

Diaré er en av de vanligste plagene for alle som bruker legemidler mot hiv. Som regel stopper den av seg selv etter et par uker. Hvis du allikevel trenger hjelp for å stoppe diaré, kan du bruke Imodium eller Travello som du får kjøpt reseptfritt i småpakninger på apoteket. Hvis du trenger stoppende midler over lenger tid, kan du be legen om resept på større pakninger.

Når du har diaré, mister kroppen mye væske. Derfor skal du alltid drikke rikelig for å erstatte den væsken som kroppen mister - helst drikke som inneholder kalorier og mineraler. Prøv å unngå fet mat og stekt mat når du har diaré. Yoghurt og kefir kan bidra til å normalisere forholdene i tarmen, og selv om du bruker medisiner som ikke skal tas med melk eller melkemat, kan du spise yoghurt så sant du unngår dette i timene rett før og etter at du tar medisin.