Bruk medisinene riktig

Hensikten med å ta legemidler som hemmer hiv, er å bremse kroppens produksjon av virus så mye som mulig og så lenge som mulig. For å lykkes med det, må du ikke bare ta tre eller forskjellige antivirale legemidler hver dag, men du må også ta legemidlene i rett dose, til rett tid og på rett måte. Legemidler som hemmer hiv, kalles antivirale legemidler.

Legemidlene virker altså best hvis du tar hver enkelt tablett/dose på helt riktig måte. Det vil si at du må ta akkurat den dosen du skal ha, til riktig tidspunkt på døgnet og på rett måte i forhold til mat/måltider.

Felles for alle legemidlene, er at de skal tas med rikelig drikke. Rikelig drikke er ikke et par slurker vann, men minst et halvt kjøkkenglass!

Før du begynner å bruke legemidlene, må du planlegge hvordan du skal greie å ta dem i rett dose, til rett tid og på rett måte. Det kan være nyttig å lage en "timeplan" hvor du tar hensyn til vanene dine, måltider, arbeidstider, etc., og deretter bestemme når du skal ta medisiner i forhold til dette.

Det går også an å "øve" med drops eller vitaminpiller noen uker før du starter behandlingen. Da vil du venne deg til "timeplanen", og finne ut om det dukker opp eventuelle praktiske problemer.

Unngå at viruset blir motstandsdyktig mot behandlingen!
Uansett hvor mange legemidler du tar, vil du aldri bli kvitt all virus i kroppen. Men hvis du bruker legemidlene riktig, bremses kroppens virusproduksjon best mulig. Hvis du slurver med å ta medisiner, blir viruset behandlingsresidens.(?) Det betyr at legemidlene ikke lenger virker, fordi viruset er blitt motstandsdyktig mot behandlingen. Jo mer du slurver, desto større er faren for behandlingsresistent.

Hvis du glemmer eller lar være å ta medisinene dine i flere dager, kan viruset allerede ha blitt motstandsdyktig. Ta alltid kontakt med legen hvis du har hoppet over mer enn to dager med ett eller flere av de antivirale legemidler du bruker.

Medisinslurv. Det er lett å glemme medisinene når man må ta flere piller om dagen.

Gode råd mot bivirkninger. Du kan selv gjøre mye for å minske plager av medisinenes bivirkninger.

Kvalme og dårlig appetitt. Mange som bruker antivirale legemidler oppdager at de ikke har så stor lyst på mat.

Tørrhet. Tørr hud og tørrhet i munnen er noe mange kan oppleve som må bruke medisiner til vanlig. Hva kan du gjøre for å motvirke dette?

Oppkast og kvalme. Hva gjør du om du kaster opp av medisinene du bruker? Og hvordan er det best at du tar medisinene?

Kombinasjon med andre legemidler. Enkelte andre legemidler kan ødelegge virkningen av den antivirale behandlingen.

Alkohol, tobakk og dop. Er det lurt å røyke, drikke og ta illegale stoffer når du går på hivmedisiner?

Vitaminer og kosttilskudd. Riktig kosthold og tilskudd av vitaminer og mineraler er viktig for alle, men særs viktig for alle som bruker legemidler.

Du kan også laste ned en pdf-fil med alle disse rådene samlet under ett.