Jeg er redd for smitte

Jeg er ei ung jente og er redd for å bli hivsmittet. Jeg hadde sex med en gutt jeg visste var hivpositiv. Vi gjorde alt riktig og brukte kondom både ved munnsex og vanlig sex. Det gikk fint, men i ettertid lurer jeg på et par ting. Hva hvis jeg har veldig sår hals og suger noen uten kondom, er det smittefarlig? Og hva hvis gutten hadde fingret med meg, hadde sår på fingrene eller hendene og hadde vært hivpositive? Ville slikt ha vært farlig? Jeg liker det, og kunne godt tenke meg å bli kjæreste med denne hivpositive gutten. Jeg liker ham godt.
Masse hilsener fra Nina

Hei Nina!
Slik du beskriver seksualpraksisen din til nå, vil jeg si at du ikke har noe å frykte i forhold til å skulle bli hivsmittet. Det er dessverre ikke alt for mange unge som er like flink som deg når det gjelder kondombruken ser det ut til på de stadig økende klamydiatallene i Norge. Det er dessuten en styrke for dere som seksualpartnere å vite om den enes hivstatus, for det er når man ikke vet, eller ikke tror at det kan gjelde den andre, at smitterisikoen øker. All honnør til partneren din for hans åpenhet til deg!

Generelt bør man ikke suge eller kysse/kline med noen når man er sår i halsen av hensyn til partneren (du kan jo smitte ham med noe) og av hensyn til deg selv for du har da en slimhinne med ”sår”. Ellers har det jo blitt sagt at det å suge uten kondom er sikkert nok i forhold til hiv hvis man ikke får sæd i munnen, såkalt sikrere sex, men denne praksisen beskytter ikke mot andre kjønnssykdommer, og det forutsetter at man kan stole på partneren som igjen må ha full kontroll på sædutløsningen. Det sikreste er å bruke kondom også ved suging. Generelt bør man unngå slimhinnekontakt med synlig sår og blod. Slimhinner har man for eksempel i munn, nese, på øynene, i skjeden og endetarmen. Det er for øvrig veldig, veldig få unge, norskfødte jenter som blir smittet med hiv i Norge per år.
Lykke til med kjæresteprosjektet!

Frank O. Pettersen,
Lege, Oslo universitetssykehus