Kosttilskudd - eller rent kosthold?

 

Svar: Vårt uspesifikke immunforsvar kalles også førstelinjeforsvaret, dette har vært med oss siden "tidenes morgen". Å opprettholde dette, er mer eller mindre gratis - her betyr maten noe for å opprettholde egen helse, det er mest lønnsomt å tenke forebyggende. Hippokrates sa at "Føden skal være vårt legemiddel, og vårt legemiddel skal være vår føde", som betyr at det som fremmer helsen må inngå i kostholdet, og føden må være vår medisin.

For pasienter med kroniske infeksjoner er kostholdet ekstra betydningsfullt. Etter den første infeksjonsfasen, når magen ofte gir signal om at noe er i ubalanse, vil også den kroniske infeksjonen kunne gi noe redusert næringsopptak på grunn av forhold i tarmsystemet. I vår tid er ikke en ernæringsbrist så lett å diagnostisere fordi forskning på ernæringsfysiologi ikke har stor prioritet, men mest fordi kostholdet i dag stort sett dekker våre behov og eventuell feilernæring ikke lenger gir like så påtagelig effekter som tidligere. Men dersom enkelte av ulike årsaker ikke har et optimalt kosthold, kan et daglig multivitamintilskudd ha god virkning hvis det kommer i tillegg til et størst mulig næringsopptak gjennom maten.

Mengden tilskudd må tilpasses den enkelte. Hvis man tar tilskudd av selen eller vitamin A, skal man være påpasselig med doseringen. I en meget kontroversiell studie fikk man høyere antall lungekreftpasienter blant røkerne ved tilskudd av betakaroten, mens man har hatt god erfaringen med tilskudd av betakaroten i andre kreftstudier. Vitamintilskudd inngår i veldig komplekse sammenhenger og er vanskelig å undersøke etter vitenskapelige normer, for det krever strengt fastlagte dietter for å isolere virksomme stoffer.

Selv tar jeg et helst kostpreparat som er bygget opp av blant annet grønnkål, rødbeter og tomater. Dette gir kostholdet mitt et tilskudd av blant annet antioksidanter og flavinoider, og det bidrar til det uspesifikke immunforsvaret. Dette tar jeg kun i forkant av større utfordringer, og bruker kun i perioder, ikke daglig.