Oppkast og kvalme

Hvis du kaster opp umiddelbart etter at du har tatt medisindose, skal du ta ny dose så raskt som mulig, helst innen en time. 

Hvis du kaster opp en halv time eller mer etter at du har svelget en kapsel eller en tablett, skal du la være å ta ny dose, men vente til neste vanlige dose. Det er vanskelig å si hvor lang tid det tar fra du har svelget en tablett til den har løst seg opp i magen og begynt å virke. Det avhenger blant annet av om du har spist eller ikke, hva slags medisin du tar, hvor raskt magesekken tømmer seg etc. Derfor er dette ikke en fasit, men et råd.

Måltider og antivirale legemidler
Antivirale legemidler kan tas på tre forskjellige måter:
• Utenom måltid (på tom mage)
• Sammen med mat/måltid
• Sammen med lett måltid
Noen legemidler virker best hvis de tas sammen med mat, andre virker best hvis de tas på tom mage, mens i de fleste tilfeller spiller det ingen rolle hvordan de tas i forhold til måltider. Sjekk alltid hvordan alle dine legemidler skal tas!

Mange legemidler lages i land som har andre mattradisjoner enn Norge. Derfor kan rådene om hvordan legemidlene skal tas, være basert på andre lands kostholdsvaner. Her i landet er f. eks. frokost som regel et lett måltid som ikke på noen måte kan måle seg med engelsk frokost med egg, bacon, pølser og bønner.

Her kommer noen eksempler på et lett måltid som du kan spise selv om legemiddelprodusenten sier at tablettene/kapslene skal tas utenom måltid:

Én skive ristet loff med en skive kokt skinke, kalkunkjøtt, en osteskive eller syltetøy, samt te, kaffe og så mye vann du har lyst på.

Hvis du kan ta medisinene sammen med mat, bør du gjøre det. Det kan nemlig dempe eventuelle bivirkninger. Dessuten er det lettere å huske å ta medisinene når du skal ta dem sammen med frokost, lunsj, middag eller aftensmat. Uansett om medisinene skal tas sammen med mat eller på tom mage, skal alle tas med rikelig drikke.