Hva med oralsex?

Jeg er hivnegativ og jeg traff en hivpositiv fyr som ville ha oralsex med meg. Jeg ba ham bruke kondom for å beskytte meg, men han sa at det ikke var nødvendig da dette ikke innebar noen risiko for smitte. Er det riktig?
Anna

Til Anna!

Smitteoverføring fra hivpositiv mann til hivnegativ mann eller kvinne som utfører munnsex regnes som såkalt sikrere sex så lenge den som suger, ikke får sæd i munnen. Det er først når sædutløsningen kommer i munnen eller svelges, at smitterisikoen blir reell, og dette anbefales ikke. Det betyr at man må kunne stole på at partneren sier ifra om at utløsningen nærmer seg for å kunne avbryte munnsexen i tide. Sikrere sex betyr at risikoen er så liten at man med ganske stor sikkerhet kan praktisere slik sex uten risiko for å få hiv, men 100% sikkerhet mot smitteoverføring er det vel bare fravær av sex som kan garantere. For at man skal kunne bli smittet av hiv ved munnsex uten sædavgang, må det foreligge rifter eller sår på penis slik at hivsmitten kan overføres til munnen på den som suger. Hvis det i tillegg foreligger rifter eller sår i munnen til den som suger, vil smitterisikoen kunne øke. I praksis har dette vist seg å være sjelden.

Man kan imidlertid få andre seksuelt overførbare infeksjoner som herpes, gonore, klamydia og syfilis ved ubeskyttet munnsex uten sædavgang. Det kan være lurt for begge parter i et nytt parforhold å gå til en helsesjekk for å påvise og behandle disse infeksjonene slik at man unngås å bli smittet av disse infeksjonene.
Frank O Pettersen
Lege, Ullevål universitetssykehus