Er selen bra for immunforsvaret

 

Svar: Jeg har ingen direkte erfaring med selen, men kosttilskudd kan være av betydning er min holdning. Det er selvfølgelig bedre å innta også selen gjennom naturlig kosthold enn i tablettform, men noen ganger trengs så store mengder frukt, grønnsaker, nøtter og fisk at det kan bli vanskelig å spise dette i nødvendige mengder.

Selen ble nylig testet ut i en afrikansk studie, som ble presentert på konferansen i Toronto i august. Det er allerede kjent at ulike metaller som selenium og sink, og til og med mangan, har betydning for vårt immunforsvar, men akkurat hvordan det virker er ikke så godt kjent. Dels er disse stoffene bra for det såkalte uspesifikke immunforsvaret, men det bidrar også positivt for cellene i det spesifikke immunforsvaret.

Til afrikanske forhold, som den omtalte studien har som utgangspunkt, hører det med at mange er under- eller feilernærte, spiser ensidig eller også har infeksjoner som gjør at kroppen ikke nyttiggjør seg næringsstoffene i maten. Og en hivinfeksjon svekker jo immunforsvaret ytterligere. Før man fant hiv fantes i Afrika en "slim disease" med typiske særtrekk for en hiv-infeksjon. Det er derfor ikke så underlig syns jeg, at afrikanerne i denne nye studien fikk bedre immunologiske parametre ved seleniuminntak. Deres kosthold er ikke like fullverdig som hos oss, så spørsmålet om selen bidrar for pasienter i Norge, må jeg svare tja på, og i så fall syns jeg man bør ta det gjennom det vanlige kostholdet og ikke som tilskudd.