Hyppige tannlegebesøk

De siste årene har jeg hatt uforholdsmessig mange tannlegebesøk. Jeg har måttet trekke flere tenner og fått satt inn ulike former for implantater. Jeg har hørt at medisinene mot hiv, som jeg har tatt i fem år nå, kan ha dårlig effekt på tannhelsen. Er dette riktig?
Hilsen Gamlefar

Hei Gamlefar!
Dette er en viktig problemstilling! Mange personer som lever med hiv, sliter også med dårlig tannhelse. Det er noen tann- og tannkjøttproblemer som opptrer oftere hos personer som lever med hiv, for eksempel tørre slimhinner, after og soppinfeksjon. Dette forverres ytterligere hvis man røyker, for røykere har mer karies- og tannkjøttproblemer enn ikke-røykere. Enda en grunn til å søke motivasjon til å ta den siste røyken, altså ...

Når det gjelder hivmedisiner, vet vi at noen av medisinene som ble brukt mer før, kunne gi bivirkninger i tenner og tannkjøtt, men disse brukes nesten ikke lenger og i så fall i en mye lavere dose med tilsvarende redusert risiko for bivirkninger. Siden jeg ikke vet hvilke medisiner du bruker, må du spørre legen din om dette ved neste kontroll.

Frank O. Pettersen, lege, Ullevål universitetssykehus