Tørr i munnen og tørr hud

Mange legemidler kan gi munntørrhet. Normal spyttproduksjon har mye å si for vanlig velvære og for tannhelsen. Munntørrhet kan gi stort generelt ubehag, noen ganger i så sterk grad at det virkelig skaper problemer for dagliglivet. svelge- og snakkeproblemer er ikke uvanlig. 

Dessuten kan manglende spyttproduksjon gi hull i tennene og sår munn. Det finnes flere hjelpemidler som er verdt et forsøk. På apoteket får du kjøpt sukkerfrie pastiller som er spesielt beregnet for alle med dårlig spyttsekresjon. Kunstig spytt finnes både som munnspray og som munnskyllevæske.

Fluor sugetabletter med peppermynte- eller banansmak har dobbel virkning; de stimulerer spyttsekresjon og forebygger hull i tennene. Du kan ta inntil 20 tabletter i døgnet av de svakeste fluortablettene (0,25mg). Dessuten finnes det fluor tyggegummi og annen tyggegummi som hjelper. Mange tannkremer inneholder et stoff (natriumlaurylsulfat) som forverrer munntørrhet, så disse bør du unngå.

Vanlig tannpuss og regelmessig kontroll hos tannlegen er selvfølgelig viktig hvis du er plaget med munntørrhet. Prøv å unngå søtsaker og mat og drikke som inneholder sukker!

Preparater som kan hjelpe ved munntørrhet:
Sugetabletter og tyggegummi med fluor:
• Flux sugetabletter 0,25 mg med peppermynte- eller banansmak
• Flux tyggegummi
• Fluorette tyggetabletter

Tannkrem uten natriumlaurylsulfat:
• Zendium tannkrem
• Si-Ko tannkrem
• Denivit tannpussevann

Kunstig spytt og pastiller som øker spyttsekresjon:
• Saliva Orthana munnspray og pastiller
• Saliment sugetabletter og munnspray
• Salivin pastiller med stikkelsbær- eller fruktsmak
• Dent-o-sept "skumgummisvamp" med glycerol-sitron til pensling i munnen
• Caroxin, V6 og Xylitol tyggegummi

Sår munn og svelgeproblemer
Både legemidler og hiv-infeksjonen i seg selv kan gi sår i munnen og svelgeproblemer. I slike tilfeller må man satse på mat og drikke som er lett å svelge. Du kan bruke kjøkkenmaskin for å mose maten, og du kan spise potetmos istedenfor poteter, kokte grønnsaker istedenfor råkost og kaldt mat istedenfor varm. Spis kremsupper, moset banan, omeletter etc., og let etter "myk mat" i butikkene! Prøv sugerør både til suppe og til vanlig drikke. Unngå sure frukter, sur juice og krydret mat. Husk å si fra til legen hvis du har sår i munnen - kanskje det skyldes soppinfeksjon eller andre ting det finnes behandling for.

Tørr hud og eksem
Mange som bruker legemidler som hemmer virus, er plaget med tørr hud og eksem. Det finnes et utall av fuktighetskremer med varierende fett- og fuktighetsinnhold - til varierende priser. Husk at det ikke alltid er det dyreste som er det beste! Apoteket har stort utvalg av kremer, badeoljer, dusjoljer etc., og du kan få hjelp til å finne produkter som passer akkurat for deg. Det finnes salver og kremer mot kløe og eksem både med og uten resept.