Urter og kosttilskudd

Jeg leste nettopp på en nettside at en del urter og kosttilskudd kan være skadelig for lever og andre organer, og at dette er særs uheldig for hivpositive, som jo går på medisiner som også har en virkning på indre organer. I hvilken grad skal man være forsiktig med dette?

Urter og kosttilskudd kan høres bra og uskyldig ut, og de fleste er nok også det gitt at de inneholder det de hevder og at man ikke overdriver inntaket. Problemet med en del leverandører er at de verken er underlagt noen form for produksjonsgodkjenning eller -kontroll eller oppgir hva preparatet faktisk inneholder av virkestoff eller diverse tilsetningsstoffer eller fargestoffer.

Risikoen for å få noe annet enn du tror, er større om du kjøper uregistrerte preparater fra tilfeldige selgere – det være seg på gata, fra bekjente, ymse behandlere, ikke-apotek utsalg eller internett. Poenget er at alle stoffer vi spiser, uansett hvor naturlig det forekommer, så, vil kroppen måtte omsette stoffet.

Leveren gjør at stoffer vi trenger, blir omdannet til en form som kroppen kan benytte, eller den omdanner skadelige stoffer til uskadelige stoffer som kroppen kan skille ut. Imidlertid er kapasiteten til leveren begrenset, og i noen tilfeller konkurrerer flere stoffer om den samme omdanningsmekansimen slik at den kapasiteten kan overskrides.

Resultatet kan bli at et mulig skadelig stoff, ikke omdannes til en uskadelig form. I tillegg kan inntak av et stoff som konkurrerer med omdannelsen av en medisin du trenger, føre til at medisinen skilles ut for sakte eller for fort, og mengden medisin kan bli for høy eller lav og da enten gi unødige bivirkninger eller miste sin effekt. Dette er komplisert og ikke noe man bør kokkelere med på kammerset.

Du har rett i at enkelte urter og naturlegemidler kan være spesielt ugunstig å spise om man samtidig trenger hivmedisiner, men det avhenger av hvilket preparat det er snakk om og om hvilke hivmedisiner du bruker, for det varierer fra det enkelte virkestoffet til det andre. Husk at en moderne hivbehandling inneholder minst tre ulike virkestoff selv om de kan være pakket inn i kun en pille. Du må alltid rådføre deg med din behandlende lege og ev. apotek om det er trygt å spise et spesielt kosttilskudd, naturlegemiddel eller hormon.

Hvis det ikke finnes noen sikker dokumentasjon på hva det aktuelle middelet faktisk er, eller om det er muligheter for at det aktuelle middelet påvirker mengden hivmedisin du får i blodet ditt, bør du ikke ta det.

Mvh.
Frank O. Pettersen, PhD
Overlege ved Oslo Universitetssykehus