Vektøkning

Jeg hører fra flere at de opplever vektøkning av hivmedisinene de går på, noen sier det kommer av at medisinene må tas med 500 kalorier, andre sier det kommer av en sultfølelse som ikke forsvinner så man overspiser, eller er vektøkning i seg selv en bivirkning?

Det er en energikrevende prosess for immunforsvaret å forsøke å holde en kronisk, ubehandlet hivinfeksjon i sjakk. Ved langtkommen, ubehandlet hiv blir energiforbRuket så stort at kroppen begynner å tære på energilagrene i kroppen (kalles en katabol tilstand), og man kan bli avmagret. Dette var ikke uvanlig før hivbehandling ble tilgjengelig, og tilstanden har til og med fått et eget navn, hiv-avmagringssyndrom, og står på listen over aidsdefinerende komplikasjoner til hivinfeksjon.

Nå starter man behandling tidligere enn før, slik at de de færreste har så langtkommet infeksjon når behandlingen startes. Men likevel vil behandlingen virke energisparende for immunforsvaret slik at man kan gå litt opp i vekt. Kroppens energibalanse snus fra en katabol tilstand med høyere energiforbruk enn energitilskudd til en anabol tilstand med lavere energiforbruk enn energitilskudd gitt samme inntak av kalorier.

Likevel kan det nok være litt forskjell mellom de ulike medikamentene hvor anabole (oppbyggende) de er. Anabole effekter i denne sammenhengen må ikke forveksles med effekten til såkalte anabole steroidene som (mis)brukes til muskelbygging. 

Mvh.
Frank O. Pettersen, PhD
Overlege ved Oslo Universitetssykehus