Er det trygt å suge?

 

Svar: Oralsex, en brosjyre fra STOPaids, Danmark, beskriver hvordan precum, eller forsats - den væsken som først kommer ut av penis - har en smørefunksjon i urinrøret før sædavgang - og den dannes samme sted som sæden. Det er forskjellig hvor mye forsats den enkelte mann produserer, men inntil en milliliter er vanlig. Det er også funnet hivvirus i forsats, og selv om den totale mengden er svært liten, er det fortsatt en liten risiko for smitte, hvis man får denne i munnen.
Får du sæd i munnen øker sjansen for smitte. Man utelukker heller ikke smitterisikoen når den som har smitten suger en annen, men her anses risikoen for å være ekstremt liten. Undersøkelser blant menn som har seks med menn varierer, men de fleste opererer med at færre enn ti prosent av dem som er smittet har fått smitten ved oralsex. Men undersøkelser av smittefaren ved oralsex skiller ikke mellom om folk har fått sæd i munnen eller ikke.
Bra munnhygiene motvirker smitte, fordi naturen er innrettet slik at spytt i seg selv gir beskyttelse. Derfor er bruk av tannkrem, munneskyllevann eller alkohol, som har en desinfiserende virkning, lurt å unngå i inntil to timer før du har oralsex. Og når man pusser tennene eller bruker tanntråd eller tannpirkere, bør det også gå et par timer til man har oralsex, fordi børsting av tennene kan lage små rifter i munnen slik at viruset kommer i kontakt med blodbanene. Kvinnen utskiller også sekreter i underlivet som kan inneholde små virusmengder og samme forhåndsregler bør derfor brukes her.