Tannhelse

God tannhelse er en viktig del av å holde immunsystemet ditt i orden. Problemer med tennene eller i munnhulen generelt kan være en indikasjon på svekket immunsystem. Det er derfor viktig med god munnhygiene og regelmessig besøk hos tannlege.

Tidligere var det slik at du måtte søke på forhånd, men nå er det tannlegen som skal vurdere om du har krav på å få dekket utgiftene. Ifølge Helfo skal hivpositive få all tannlegehandling dekket, med unntak av ren kosmetisk behandling. Vær imidlertid oppmerksom på at du kun får dekket etter Statens takster og om tannlegen din tar mer betalt må du dekke dette selv. Regelverk og takster for tannlege og tannpleier finner du på Helfo.

Om ikke tannlegen din har direkteavtale med Helfo (Helseøkonomiforvaltningen) - noe de aller fleste har - må du få han/hun til å fylle ut et bestemt skjema. Når skjemaet er fylt ut og signert sendes det til Helfo.Det er mulig at tannlegen din allerede har dette skjemaet, hvis ikke kan du få det fra nærmeste Nav-kontor. Her kan du også laste ned skjemaet for tannbehandling.

Les også artikler fra bladet Positiv om tannleger og tannhelse

Les også hva Den norske Tannlegeforening sier om tannlegehandling av hivpositive og hvorfor man ofte får time på slutten av dagen og av og til en ekstra linje på regningen.

Her kan du lese mer om utfasingen av ordningen om særfradrag for store sykdomsutgifter.

Les HivNorges jurist Reidun Lauvstads kommentar om tannlegebehandling og utgifter.

tannlege