charliesheen_bred

Charlie vet noe 700 nordmenn ikke vet

I går fortalte skuespiller Charlie Sheen hele verden at han er hivpositiv. Samtidig lever 700 med hiv uten å vite det her i Norge. En enkel og gratis test gir muligheten til å få behandling – hvis bare flere var villige til å ta den.

Den gangen du var på ferie og droppet kondomet. Den gangen du ble litt for full, husker du? Det var i sommer, i en av Europas mest besøkte storbyer. Du hadde hørt at flere smittes med hiv der.

Da du kom hjem fra ferien gikk du til legen – en “rutinekontroll”, som du kalte det. Dere målte blodtrykk og legen spurte om du hadde noe mer du ville snakke om. Du svarte nei, for alt virket jo ok.

Du traff en ny partner, og dere hadde sex. Den første gangen brukte dere kondom, den andre gangen ikke. Du ble nervøs etterpå, selv om partneren din sa at alt var i orden. Du googlet “hiv”, og selv om du klikket rundt på nettet i en times tid, følte du ikke at du fikk svar på det du lurte på. For du lurte jo ikke på hva hiv var, hvordan det smitter eller hvordan det er å leve med hiv i dag.

Du visste at hiv smitter ved seksuell kontakt eller fra blod, at det ikke smitter via kyssing og at det går fint an å leve med hiv i dag på grunn av gode medisiner. Alt dette visste du fra før. Det du ikke klarte å finne ut av, var om det gjaldt deg. Den eneste måten du kunne få svar på dette var å ta en test.

En million som ikke vet
Ifølge FN lever det i Europa én million mennesker med hiv som ikke er klar over det selv. Her i Norge anslår Folkehelseinstituttet at et sted mellom 500 og 700 personer lever med hiv uten å vite om det. Denne uken går 300 europeiske organisasjoner ut med en felles oppfordring om å ta en hivtest.

Alle har krav på behandling
I deler av verden risikerer man å ikke få behandling dersom man får påvist hiv. Slik er det ikke i Norge – her har alle rett til gratis behandling uansett. I dag kan du starte behandlingen umiddelbart, dersom du ønsker det. Fordelen er da at du oftest i løpet av kort tid vil kunne bli smittefri og dessuten ha lav risiko for å bli syk.

Be om en test
Har du vært i en situasjon som gir økt risiko for å bli smittet med hiv bør du be om en test. Testen er tilgjengelig hos fastlegen, på klinikker og hos enkelte organisasjoner. Testen er gratis, og du vil få god oppfølging dersom du tester positivt. Du har krav på behandling hvis du trenger det. Hiv angår langt flere enn Charlie Sheen, og blant mennesker som lever med hiv i Norge i dag finner man helt vanlige folk. Be om en hivtest denne uken!

 

Rolf Martin Angeltvedt, leder, Helseutvalget
Ina Herrestad, institusjonssjef, Aksept
Åse Haugstvedt, overlege, Olafiaklinikken
Kim Fangen, daglig leder, Nye Pluss
Anne-Karin Kolstad, generalsekretær, HivNorge
Thomas Tønseth, spesialist i allmennmedisin, Brynsenglegene
Brita Møystad Engseth, fungerende leder, LLH