Medisin tilbakekalles

Legemiddelverket melder at det er funnet stoffer som kan være skadelige i Viracept, et legemiddel som brukes til behandling av HIV-1-infeksjoner. Derfor er Viracept nå tilbakekalt.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Christer Dynna

labelEmner:

Det er viktig at de pasientene som bruker Viracept, snarest mulig får annen behandling, opplyser Legemiddelverket på sine nettsider.

Det er Legemiddelverket som godkjenner alle legemidler som brukes i Norge. I 2006 var det 68 pasienter som fikk resept på Viracept i Norge. Viracept (nelfinavir) er en proteaseinhibitor som hemmer dannelsen av nye virus i kroppen. Nelfinavir brukes sammen med andre legemidler for å hindre utvikling av immunsvikt hos pasienter med hivinfeksjon.

Produsenten av Viracept, Roche, har oppdaget at alle varianter av Viracept (pulver og tabletter) inneholder stoffet etylmesylat (metansulfonsyredietylester). Dette stoffet har i dyreforsøk vist seg å være kreftfremkallende. Salget av Viracept stanses umiddelbart. Alle pasienter som bruker Viracept må få ny behandling så snart som mulig, men Legemiddelverket mener likevel at faren ved å bruke Viracept i den korte tiden fram til pasienten har fått nye legemidler er liten.

Roche sender informasjonsbrev til alle spesialister i infeksjonssykdommer, alle sykehus og til alle apotek. Grossistene har sendt ut melding om salgsstopp. Roche opplyser at Viracept tidligst er tilgjengelig igjen om to måneder (fra uke 24).

Steinar Madsen, avdelingsoverlege ved Legemiddelverket som godkjenner alle legemidler som brukes i Norge, råder pasienter som bruker Viracept til å ta kontakt med lege eller sykehus så snart som mulig for å få nye medisiner.

Legemiddelverket, som er en etat under Helse- og omsorgsdepartementet skriver også at leger som har pasienter som bruker Viracept må kontakte pasientene snarest slik at pasienten kan få nye legemidler til erstatning for Viracept. Hva Viracept skal erstattes med velges av legen etter individuell vurdering av pasientene. Legemiddelverket anbefaler pasienter å fortsette med Viracept til de har fått ny medisin av legen. Det er foruten Viracept syv andre medikamenter i gruppen proteaseinhibitorer, disse er Crixivan, Fortovase, Invirase, Kaletra, Norvir, Prezista og Reyataz.

Legemiddelverket, som er en etat under Helse- og omsorgsdepartementet skriver også at leger som har pasienter som bruker Viracept må kontakte pasientene snarest slik at pasienten kan få nye legemidler til erstatning for Viracept. Hva Viracept skal erstattes med velges av legen etter individuell vurdering av pasientene.

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.