artistgalla

Brenner for hivsaken

- Jeg brenner veldig for hivsaken. Dette er en sak som får altfor lite oppmerksomhet både i media og i samfunnsdebatten, sier artisten Heine Totland når HivNorge nå skal markere at det er 20 år siden hivpositive startet sin egen interesseorganisasjon.

heine_ansikt

Totland skal være konferansier på HivNorges artistgalla «Sprell levende».
Samtidig skal det markeres at det er 20 år siden Høyesterett i den såkalte Henkisaken fastslo at det er ulovlig å sparke folk på grunn av hivstatus. Totland sier at dette virkelig er en sak han håper vil få mer oppmerksomhet i Norge. - Fokuset burde vært mye større. Det finnes altfor lite kunnskap blant folk om hiv. Dagens unge, som selv er i en risikogruppe, lærer for lite om temaet. Selv har jeg lært veldig mye ved å høre hva HivNorge forteller. Jeg synes det er helt utrolig at det skal være slik i 2008 at det er lettere å leve med hiv medisinsk sett, men ikke sosialt sett. Det finnes masse fordommer i samfunnet, sier Totland.
Totland forteller at han ser veldig fram til «Sprell levende». Han håper folk møter opp for å støtte saken og å oppleve et knippe veldig gode artister. - Forestillingen blir en kulturell galla-aften. Vi skal ha både alvor og mye humor. Jeg gleder meg veldig, sier artisten.

aagestennilsen

- Jeg er med på denne markeringen for å gi mitt bidrag til å sette nytt fokus på en sykdom og samfunnsproblem som i en periode ble overeksponert og som nå nærmest har blitt ignorert i folks bevissthet, sier Åge Sten. Nilsen har et personlig forhold til avdøde Queen-vokalist Freddie Mercury som døde av aids i 1991. - Med over 50 forstillinger av Queen-hyllesten The Show Must Go On, hvor Freddie Mercurys liv får en ekstra oppmerksomhet, synes jeg det var naturlig å bli med på dette, sier han. - Freddie har nærmest blitt symbolet på aidsproblematikken selv om vi alle helst vil huske ham fra tiden før sykdommen røvet ham fra oss. Too Much (unsafe) Love Will Kill You, sier Åge Sten Nilsen.

Korleder Steinar Svendsen i Oslo Fagottkor sier det er viktig å holde fokus på hiv og aids og synliggjøre at dette fortsatt er tilstede, ikke minst i homsemiljøet. - Derfor stiller vi opp på denne artistgallaen, sier han. Sammen med Ingrid Bjørnov gir Fagottkoret smakebiter av hva de har å by på når HivNorge inviterer til artistgallaen "Sprell levende" på Christiania Teater torsdag 21. august.

- Vi er alle berørt av dette i vår hverdag, sier Svendsen og synes det er viktig å stille opp når vi opplever at hivpositive i dag kanskje er en av de mest stigmatiserte i vårt samfunn. - Vi opplever også at det innen homsemiljøet kan være vanskelig å være hivpositiv og derfor er det viktig å opprettholde oppmerksomheten, sier Steinar Svendsen.

Sammen med en rekke andre artister som blant andre Pitsj, Andrine Sæter, Nikolay Lange-Nielsen og Fredrik Steen markerer HivNorge at hiv også angår oss her i landet og ikke bare er noe som skjer i Afrika. Artistgallaen "Sprell levende" går av stabelen på Christiania teater torsdag 21. august.

Samtidig er det 25 år siden det første aidstilfellet ble diagnostisert her i landet.

Billetter kan nå kjøpes på billettservice, og koster 395 kroner inkludert avgift. Billetter er også tilgjengelig på Christiania Teater i Stortingsgata helt fram til forestillingen begynner.