filmfrasor_bred

Hivrelaterte filmer på festival

Når festivalen Film fra Sør åpner i Oslo torsdag 9. oktober er det også noen afrikanske filmer med hivrelaterte temaer blant de over hundre filmene som festivalen har på programmet. 

En av filmene er dokumentaren Darling! The Pieter-Dirk Uys story. Aidskatastrofen som herjer Sør-Afrika er skyld i at en hel generasjon kvinner og alle deres erfaringer forsvinner. De sørafrikanske myndighetenes innstilling, eller mangel på sådan, til den humanitære krisen, er regelrett for folkemord å regne. Det hevder Pieter-Dirk Uys, og legger ut på en selvfinansiert informasjonskampanje rettet mot barn i skolealder.

darling-06

Darling! The Pieter-Dirk Uys Story gir et innblikk i Uys liv som komiker og provokatør. Med humoren og satiren som middel har han forsøkt motarbeide stillheten og den lammende frykten som preger debatten om de to største virusene som har rammet Sør-Afrika. Iført drag har han som sitt alter ego Evita Bezuidenhouts gjennom en årrekke levert treffende og politisk ukorrekt satire om apartheid og aids. Den vises den 14. okt kl 10:00 på Vika 2, den 15. okt kl 10:00 på Vika 1 og den 16. okt kl 10:00 på Vika 2

 

i-am

Malawi er det nest fattigste landet i verden. 1 million barn er foreldreløse på grunn av HIV og AIDS i et land hvor fattigdom overskygger fremtidsutsikter. I Am Because We Are tegner en skisse på hvordan sosiale og kulturelle tradisjoner i Malawi er med å skape alvorlige samfunnsproblemer. Vi møter innbyggere, unge så vel som gamle, som forteller hvordan tradisjonene og tausheten er med på å spre HIV, vold og undertrykkelse. I Am Because We Are formidler ikke bare de unges håp og drømmer for fremtiden, den gir også en pekepinn på hva resten av verden kan gjøre for å hjelpe. Filmen er skrevet og co-produsert av pop-artisten Madonna. Vises den 16. okt kl 17:00 på Tancred og den 19. okt kl 13:00, også på Tancred i Filmens Hus i Dronningens gate.

without

Without the King er en historie om Swaziland. Swaziland er Afrikas siste absolutte monarki, og er også et av verdens fattigste land. Mens kongen lever et liv i luksus, lever størstedelen av befolkningen i dyp fattigdom, og landet herjes også av AIDS. Filmen forteller, gjennom nære intervjuer både med kongefamilien og med deler av den undertrykte opposisjonen, en historie om et land som i nær framtid vil gjennomgå en drastisk politisk endring. Dette er både en personlig fortelling om noen av menneskene som lever midt i denne endringen, og en historie om et lands utvikling. Vises den 10. okt kl 14:30 på Vika 3, den 11. okt kl 13:00 på Vika 2 og den 14. okt kl 16:50 på Eldorado 3.

Film fra Sør (FFS) er en unik internasjonal filmfestival i Oslo. Siden 1991 har festivalen presentert de beste filmene og filmskaperne fra Asia, Afrika og Latin-Amerika for et mangfoldig publikum. Hvert år vises omlag 140 spillefilmer, dokumentarer og kortfilmer fordelt på ti festivaldager og 330 visninger.