Folket

Forskningsstiftelsen Fafos undersøkelse om holdninger til hiv Fortsatt farlig å kysse? som kom tidligere i år, inneholder en rekke opplysninger som viser hvor Norge som samfunn møter de største utfordringer når fordommene mot hiv skal brytes ned, ikke minst gjelder dette i arbeidslivet.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Olav André Manum

labelEmner:

Nesten alle respondentene er enige i at hivpositive skal ha muligheten til å delta i arbeidslivet på lik linje med andre. Men, og det er et stort men, 60 prosent mener en hivpositiv bør være forpliktet til å informere arbeidsgiver om sin hivstatus.

Dette kan ha sammenheng med at 50 prosent av dem er helt eller delvis enige i at hivpositive må finne seg i at arbeidsgiver tilrettelegger og endrer arbeidsoppgavene til den enkelte for å beskytte de øvrige ansatte på arbeidsplassen.

Videre sier så mange som en av tre at det er ok at hivpositive passer barn, så lenge det ikke er respondentenes egne barn! Seks prosent av respondentene mente at en hivpositiv ikke burde jobbe i barnehage. Sju prosent svarer at han eller hun ikke kunne jobbe som kokk, 12 prosent mente at hivpositive ikke bør ha stilling som tannlege, 10 prosent synes ikke de bør være ambulansepersonell og hele en av tre mener hivpositive ikke bør ha stilling som lege eller sykepleier.

Forestillingene om at hiv smitter ved sosial kontakt lever med andre ord i store deler av befolkningen.

Tror man får hiv fra en kaffekopp

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.