Gravid

Jeg ble testet positiv for hepatitt B for åtte år siden og for hiv for tre år siden. Jeg er ennå ikke under behandling, men mitt CD4-tall er høyt (900) og virusmengden er lav (1.700). Er det ok for meg å bli gravid, spør Lisette.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter:

labelEmner:

Til dette spørsmålet svarer lege Frank Pettersen ved Ullevål universitetssykehus:

Ja, du kan prøve å bli gravid om det er mulig for deg. Det er jo ikke alle som kan bli gravide uavhengig av hiv eller ei. Imidlertid er det et par ekstra ting å ta hensyn til siden du sier du er hepatitt B-positiv, og siden du har hiv. Hepatitten din må utredes med tanke på om du er kronisk bærer eller ikke. Dette har både konsekvenser for smitterisiko til både partner og eventuelt fosteret. Men det er mange mulige utfall av testresultatene slik at jeg ikke kan skissere alt her. Det kan vi eventuelt ta opp som et eget tema.

Når det gjelder hivinfeksjonen, vil du utsette partneren din for smitterisiko hvis dere har ubeskyttet samleie så lenge du ikke står på hivmedisiner. Hvis partneren er hivnegativ, pleier vi å anbefale at du starter med hivmedisiner og følges opp til du har oppnådd full behandlingseffekt i minst seks måneder, dvs at vi ikke har kunnet påvise hiv i blodet ditt over en periode på seks måneder, før dere forsøker å bli gravide. Deretter fortsetter du på hivmedisiner til etter fødselen. Hvis partneren også er hivpositiv, faller smitteaspektet i praksis bort. I så fall vil du bli satt på hivmedisiner etter du eventuelt har blitt gravid, for å unngå at barnet blir smittet. Du blir anbefalt å ikke amme barnet for å unngå smitteoverføring via morsmelken.

sende spørsmål

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.