migrapolis_bred

"Å leve med hiv" på Migrapolis

 Onsdag sender Migrapolis på NRK1 et program om å leve med hiv. Vi møter tre ulike hivpositive: Toril (bildet), Andres og Pedro.

 På tross av gode medisiner og mye informasjon, er stigmaet rundt hiv vanskelig å bli kvitt. Svært få hivsmittede orker å ta den ekstra belastningen det er å stå frem og fortelle om hvordan livet arter seg med det fryktede viruset i kroppen. Men Migrapolis har klart å få noen i tale.
Pedro er 10 år og et råskinn på fotballbanen. Forbildet er Cristiano Ronaldo. Men Pedro starter dagen litt annerledes enn de fleste andre barn. Han må nemlig sørge for å få i seg medisin for å holde hivsmitten i sjakk. - Det jeg vet om sykdommen min, er at jeg kan være smittsom, og at jeg må ta medisiner, sier Pedro til Migrapolis' reporter Edin Babic. - Men jeg føler meg frisk. Helt vanlig frisk som alle andre, legger han til.

migra_toril

- Hvis alle skjønner at alle kan få det, så er det kanskje ikke så farlig lenger, sier Toril Martinussen. Hun har hatt hiv i ti år, og er en av få nordmenn som tør å snakke åpent om at hun er smittet. Stigmaet som følger med hiv er fortsatt stort, selv om det i dag finnes medisiner som gjør at hivsmittede lever lenge. Hun ble smittet av ekskjæresten, men er ikke bitter. - Jeg kan ikke bruke energi på det, sier hun til reporter Carolina Maira Johansen. - Å få beskjed om at jeg var hivsmittet, var som å få et takras i hodet. Alt blir annerledes, sier Toril.

migra_andres

Andres var 20 år da han ble hiv-smittet. Han er homofil og hadde usikker sex, selv om han visste det var en risiko. Det var et valg han tok. Selv om han ikke forteller til alle at han har hiv, karakteriserer han seg selv som åpen.  - Jeg finner ikke noen grunn til å trenge det på folk. Jeg sier ikke "hei, jeg heter Andres og har hiv". Men hvis noen spør, så svarer jeg, sier han til reporter Raheela Kokab Chaudhry.

 Programmet begynner kl 22.30 på NRK1. Les mer på NRKs hjemmesider.