nobelmedisin

Nobelpris til oppdagerne av hivviruset

For 25 år siden oppdaget de franske professorene Françoise Barré-Sinoussi og Luc Montagnier hivviruset. Nå belønnes de med en Nobel-pris i medisin.

nobelmedisin

Françoise Barré-Sinoussi og Luc Montagnier (i midten og til høyre) får halvparten av prisen, mens den andre halvparten går til tyskeren Harald zur Hausen for sin oppdagelse av viruset som kan føre til livmorhalskreft.

Identifiseringen av hivviruset har vært en forutsetning for utvikling av medisiner som bremser utviklingen av aids, og som på dramatisk sett har redusert dødeligheten av sykdommen, skriver Nobel-komiteen i sin begrunnelse
Montagnier og Barré-Sinoussi påviste antistoffer hos smittede pasienter. Viruset kunne også overføres til uinfiserte lymfocytter, en type blodceller. De fant ut at viruset drepte lymfocyttene, noe som kunne forklare hvordan immunsvikt oppstår, ettersom det er lymfocyttene som regulerer menneskets immunforsvar. Snart kunne de også påvise at viruset spres gjennom seksuell kontakt, blodoverføringer, og fra mor til foster.
Kort tid etter oppdagelsen kunne flere forskergrupper påvises at hiv er årsak til aids. I lang tid var Montagnier i strid med amerikaneren Robert Gallo om hvem som hadde æren av å ha oppdaget hiv. For noen år siden ble de enige om å begrave stridsøksen og heller konsentrere seg om arbeidet med å studere hvordan man best kan bekjempe aidsepidemien.

The International AIDS Society (IAS) har sendt sine gratulasjoner til prisvinneren.