regnskog

Redder regnskogen og begrenser hiv

Den brasilianske regjeringen har begynt produksjon av kondomer fra gummitrær i Amazonasjungelen. Det skal både redde regnskogen og redusere avhengigheten av importerte kondomer.

Den regjeringseide kondomfabrikken skal produsere 100 millioner kondomer i året, melder nyhetsbyrået Reuters. Det er helsedepartementet i landet som har tatt initiativet til fabrikken. Råvarene til produksjonen kommer fra Chico Mendez-reservatet, oppkalt etter en miljøforkjemper og gummiplantasjearbeider som ble drept av farmere i 1988. Regjeringen hevder kondomene er de første i verden fra en tropisk regnskog.

Miljøaktiviter sier at gummi fra regnskogen bidrar til å øke inntektene for lokalbefolkningen og reduserer presset på å felle trær fra regnskogen. Rundt 550 familier vil kunne livnære seg av fabrikken og de kan forvente seg en samlet årsfortjeneste på drøye 4,5 millioner kroner ifølge regjeringen i landet.

Brasil er en av de største kjøperne av kondomer i verden, og i fjor importerte landet over en milliard kondomer. Fabrikken vil også redusere avhengigheten av andre land, og kondomer deles ut gratis som et ledd i kampen mot aids.

Den katolske kirken i Brasil er motstander av å dele ut kondomer gratis.