Smittetall

Nye tall fra Folkehelseinstituttet viser at det ved utgangen av juli var registrert 139 nye hivtilfeller her i landet. Tallet for samme periode i fjor var også 139.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Arne Walderhaug

labelEmner:

I alt 42 menn som har sex med menn er smittet så langt i år og 15 av disse er smittet i utlandet. 15 menn oppgir å ha blitt smittet homoseksuelt i Oslo i denne perioden. I samme periode i fjor ble 44 menn smittet homoseksuelt, hvorav 16 i hovedstaden. Tallene tyder altså på at det er stabilitet i antall nysmittede, men totaltallet ligger langt over gjennomsnittet for 90-tallet. I siste halvdel av nittitallet fikk gjennomsnitt 19 menn hivpositiv diagnose i året.  I fjor fikk 57 homser beskjed av legen at testen var positiv, med andre ord smittes tre ganger så mange menn homoseksuelt nå som for ti år siden.

Fem personer er smittet ved bruk av urene sprøyter hittil i år, to kvinner og tre menn. Det er omtrent det samme som gjennomsnittet på nittitallet, da rundt tolv personer ble smittet på denne måten hvert år.

52 kvinner er hittil i år smittet heteroseksuelt, av disse er 49 smittet i utlandet. Dette er en økning fra 41 i samme periode i fjor. 37 var da smittet i utlandet. I alt er nå 3.927 personer diagnoistisert med hiv er i landet. Dette utgjør omtrent én promille av den norske befolkningen.

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.