Hans

"Hans" er en hivpositiv mann midt i livet, bosatt på et mindre sted her i landet. Under et lengre utenlandsopphold for noen år siden ble han kjent med en kvinne. Det endte med dom og fengsel.

scheduleOppdatert: 27.09.2019

createForfatter: Av Arne Walderhaug

labelEmner:

For noen år tilbake bodde «Hans» utenlands, og under et restaurantbesøk en kveld ble han kontaktet av en kvinne han kjente som fortalte ham at hun hadde mistet jobben og ikke hadde noe sted å bo. Som en nødløsning tilbød han henne sofaen hjemme i leiligheten sin.   Da de kom hjem til «Hans» fortalte han kvinnen at han var hivpositiv, noe de satt lenge og snakket om i løpet av kvelden. Han til og med viste henne kjøleskapet hvor han hadde lagret et halvt års forbruk av medisiner. Senere utpå kvelden ble kvinnen svært pågående og det endte med at de hadde sex i senere nattestimer.   En snau måneds tid senere fortalte kvinnen «Hans» at hun hadde testet seg for hiv og at testen viste hun var positiv. Senere viste det seg også at hun var gravid. «Hans» forteller til hivnorge.no at han da tilbød seg å gifte seg med henne, slik at de senere kunne flytte sammen hjem til Norge. Derfor ble det bryllup, og deretter for flyttelasset hjem til Norge, til et mindre sted et drøyt stykke fra hovedstaden. – Et ekteskap ville gjøre framtida tryggere både for henne og barnet vårt, sier «Hans» i et intervju.   Ekteskapet gikk imidlertid ikke så godt, det var stadig krangling og «Hans» var bekymret for hva han kunne finne på når kranglingen tok overhånd. Han uttrykte sin bekymring for helsesøsteren i bygda, men det hele endte med en skilsmisse.   Kort tid etter samlivsbruddet ble han anmeldt for å ha smittet kvinnen med hiv, tiltalt etter straffelovens paragraf 155, som kan gi opp til seks års fengsel for å utsette noen for smitte av en allmennfarlig smittsom sykdom. Det ble rettsak, og det ble dom. Seks måneder, hvorav tre ubetinget. – Det føles veldig urettferdig, sier han til hivnorge.no. – Jeg både informerte om min hivstatus, hun samtykket i samleie og vi giftet oss. Jeg ville bare hjelpe, og så endte jeg bak murene.

 

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.