Hivtall

299 mennesker ble daignostisert med hiv i Norge i fjor ifølge tall fra Folkehelsa som blir offentliggjort i dag. Dette er det høyeste antallet hivpositive diagnostisert noe år i Norge.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Arne Walderhaug

labelEmner:

Det er særlig økningen i gruppene innvandrere smittet før ankomst Norge og homoseksuelt smittede menn som øker. I alt 92 menn ble registrert smittet gjennom homoseksuell kontakt i fjor, og det er dobling av gjennomsnittstallene fra 90-årene. Av de 92 er det 16 som har innvandrerbakgrunn og som er smittet etter ankomst til landet. Det har vært en klar økning av homoseksuell smitte utenfor Oslo de siste tre årene.

92 kvinner og 47 menn ble i fjor diagnostisert med hiv etter ankomst som asylsøker. Om lag halvparten var smittet i sine tidlige hjemland i Øst-Afrika, og thailandske kvinner som har giftet seg med norske menn utgjør også en stor andel.

I 2008 ble 46 personer (28 menn og 18 kvinner) diagnostisert etter heteroseksuell smitte mens de var bosatt i Norge. Inntil nylig har de fleste tilfellene i denne gruppen (85 %) vært etniske nordmenn, men dette bildet er i ferd med å endre seg. Elleve av de 18 kvinnene og tre av de 28 mennene meldt i 2008 har utenlandsk bakgrunn. Disse 14 personene med innvandrerbakgrunn er i hovedsak smittet internt i innvandrermiljøet i Norge, på besøk i tidligere hjemland eller på reise i Europa. Heteroseksuelle menn smittes stort sett i utlandet, og 16 norske menn kom tilbake fra Thailand med en hivinfeksjon i fjor.

Hiv blant stoffmisbrukere i Norge holder seg på et meget lavt nivå. Av de 12 tilfellene meldt i 2008 er det sju menn og fem kvinner, hvorav fire er innvandrere som er smittet i opprinnelige hjemland før de kom til Norge. Av de åtte tilfellene smittet i Norge er fire smittet i Oslo og de resterende i ulike kommuner. Median alder for tilfellene i 2008 var 34 år (25-53).

hjemmesider

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.