Rekordsmitte

Foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet viser at 271 mennesker bosatt her i landet fikk diagnosen hivpositiv i 2008. Med et etterslep i registreringen vil de endelige tallene mest sannsynlig overgå 2006-tallene, som var et rekordår.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Arne Walderhaug

labelEmner:

I 2006 ble det registrert 276 nye hivpositive her i landet, hvorav 90 var smittet homoseksuelt. Mye tyder på at fjorårets tall vil ligge mellom 280 og 290 nydiagnostiserte. Andelen homoseksuelt smittete vil sannsynligvis være like stor om ikke større enn i 2006.

Ifølge Øyvind Nilsen i Folkehelsa vil de endelige tallene for 2008 bli lagt fram i månedsskiftet februar/mars, men han bekrefter tendensen og er enig i at fjoråret vil bli et rekordår.

Selv om økningen er stor blant innvandrere og asylsøkere som er smittet før ankomst til landet, viser tallene at det ikke går nedover når det gjelder smitte i Norge. Generalsekretær Evy-Aina Røe (bildet) er bekymret for de nye tallene og mener det ikke er noe som tyder på at vi er i stand til å snu tendensen. – Tvert i mot er vi bekymret for den stadige økningen i gruppen menn som har sex med menn, sier Røe.

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.