Ban-Ki-moon.gif

Wien tar av

Søndag klokken 19.00 åpnet den 18. internasjonale konferansen om hiv og aids i Wien, Østerrike, med videohilsen fra FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Man forventer godt over 20.000 delegater av alle kategorier. Dette er en av de få konferansene hvor vitenskapsmenn og statsledere møter hivpositive og andre aktivister fra hele verden.

mette-marit
Kronprinsesse Mette-Marit i livlig passiar med Norges aidsambassadør Sigrun Møgedal under den offisielle åpningen av konferansen AIDS2010. Foto:

IAS/Marcus Rose/Workers` Photos

Mottoet er ”Rights Here, Right Now” – menneskerettigheter her og nå – så konferansen vil ha et sterkt fokus på menneskerettigheter og hiv. Konferanseledelsen lover imidlertid også et sterkt vitenskapelig program og hevder at konferansen vil bli stående som et landemerke i bestrebelsene på å skape et effektivt svar på utfordringene hivepidemien skaper.

HivNorge er til stede blant annet med styreleder Willy-Freddy Shanti, generalssekretær Evy-Aina Røe samt juridisk rådgiver Inger-Lise Hognerud i tillegg til et medlem og en journalist. Røe mener det er viktig for HivNorge å være til stede for å bygge nettverk og også lære av andre erfaringer. – Det er viktig å se hvor andre lykkes der vi selv ikke har lykkes i tilstekkelig grad, sier hun.

HivNorge markerer seg som deltager på Hiv-Nordens fellesstand i aktivistdelen av konferansen, den såkalte Global Village som åpnet klokken 18.00 søndag 18. juli. Norge har dessuten en stor delegasjon som på mange måter speiler konferansen som helhet, forskere og aktivister er godt representert. Norad er tydelig til stede sammen med Helsedirektoratet på den norske standen, mens norske statsledere og helsepolitikere foreløpig glimrer mest med sitt fravær.

Kronprinsesse Mette-Marit kaster imidlertid glans over arrangementet og viser nok en gang sin støtte og solidaritet med hivpositive. Hun er blant annet til stede på konferansen for å fremme ungt lederskap og inspirere til å styrke yngre generasjoners engasjement i kampen mot hiv.

Wien ser ut til å være godt forberedt. Overalt bærer folk – ikke minst alle hotellansatte – den røde solidaritetssløyfen, og det gjennomføres små stunt i toleranseutøvelse på gata. Blant annet så vi en gjeng ungdommer dele ut informasjonsmateriell og klemmer til folk flest, for virkelig å understreke at hiv ikke smitter ved sosial kontakt.

Men om toleransen ser ut til å ha gode kår i Wien for tiden, er det ikke alle som er enig eller like opplyste. Wien arrangerer hvert år et Life Ball – en veldedighetsfest for å skaffe penger til hivarbeidet. Taxisjåføren vår fra flyplassen var i harnisk. Han mente det var vanvittig å støtte homofile, når det var homofile som spredte viruset i verden. Han tidde først da han skjønte at det faktisk var et homofilt par han hadde som passasjerer.

Desto bedre da å komme på hotellet der noe av det første vi møter er en gjeng aktivister som forbereder seg på en aksjon i forhold til konferansen, en av dem iført en dyp rød aftenkjole av glitrende paljetter. Wien kommer til å by på et stort mangfold i dagene som kommer.

Her finner du en oversikt over flere nyheter fra AIDS2010 i Wien.