us-flag

Reiserestriksjoner oppheves

For noen dager siden opphevet USA innreiseforbudet mot hivpositive. Det har også Sør-Korea gjort og Kina forbereder nå et liknende lovverk.

Ved nyttår ble innreiseforbudet for hivpositive opphevet i USA, en langvarig prosess som startet allerede under Bush-administrasjonen sommeren 2008. Den amerikanske regjeringen innførte forbudet i 1988 og har i de senere årene opplevd et internasjonalt press for å få fjernet disse reglene. Blant annet har ikke Det globale fondet for aids, tuberkulose og malaria holdt styremøter i land som har slike innreiseregler. De store aidskonferansene, som arrangeres av International Aids Society, har heller ikke arrangert konferanser i USA siden 1987.

ban_ki-moon_portrait
Ban Ki-moon, FNs generalsekretær

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har applaudert avgjørelsen og oppfordrer flere land til å gjøre det samme. Samtidig melder Unaids at Sør-Korea har gjort det samme, og Jason Sigurdsson fra Unaids sier i en epost til HivNorge at Kina nå er i en prosess for å endre regelverket. Kinesiske myndigheter lovet Det globale fondet under et møte i Kunming i Yunnan-provinsen i november 2008 at de skulle fjerne disse reglene også i Kina. Foreløpig har det ikke skjedd, men Sigurdsson sier at Unaids er i en dialog med kinesiske myndigheter og at prosessen er i gang.

 

Det er fortsatt 57 land eller selvstendige jurisdiksjoner som har innreiserestriksjoner for hivpositive. Du kan lese mer om dette på disse sidene.