Elever

Hva gis av undervisning om hiv i skolene, undret stortingsrepresentant Karin Yrvin (A) seg. Hun la det fram i Stortingets spørretime, og kunnskapsminister Kristin Halvorsen ga svar.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter:

labelEmner:

Skolen er den arenaen hvor opplæring om seksualitet, kropp og helse skal gis til alle barn og ungdom i Norge. Nordiske undersøkelser og kunnskapsoppsummeringer viser at kunnskap, og kommunikasjon om seksualitet er lite helhetlig og målrettet på de forhold som kan oppleves som vanskeligst å takle. Dette innebefatter seksuelt overførbare infeksjoner, herunder hiv og aids. Hva gis av hiv-undervisning i skolene? Dette var spørsmålet arbeiderpartirepresentant Karin Yrvin (bildet) stilte til kunnskapsministeren.

Svar fra Kristin Halvorsen:Ifølge et kompetansemål i faget naturfag, hovedområdet kropp og helse skal elevene etter 10. trinn kunne drøfte problemstillinger knyttet til seksualitet, ulik seksuell orientering, prevensjon, abort og seksuelt overførbare infeksjoner. Utdanningsdirektoratet la i 2009 fram ressursheftet ”Undervisning om seksualitet. Et ressurshefte for lærere i grunnopplæringen”.

Svar fra Kristin Halvorsen:

Ressursheftet er ment å fungere som en veiledning for lærere og helsesøstre om hvordan man kan ta opp sentrale temaer angående seksualitet og samliv og hvor det er relevant å belyse temaene inn i fag. I tillegg presenterer materialet problemstillinger og gir forslag til elevoppgaver. Målet er å gi lærerne veiledning slik at de kan gi en god seksualundervisning, og få fram gode diskusjoner og refleksjoner i klasserommet som bevisstgjør barn og ungdom. Ressursheftet tar utgangspunkt i alle relevante kompetansemål på 4., 7. og (det ovenfor nevnte) 10. årstrinn i Kunnskapsløftet som berører temaet seksualitet som etikk og seksualitet, kulturelle og religiøse normer, seksuell orientering, seksuell trakassering, seksuelle overgrep samt likestilling mellom kjønnene.

Temaet seksuelt overførbare infeksjoner er omtalt i ressursheftet, men det er bare de hyppigst forekommende typer infeksjoner i Norge som er nevnt spesielt. Hivinfeksjon er derfor ikke omtalt. Denne våren er ressursheftet under revidering. Man har i den forbindelse sett behovet for også å rette oppmerksomhet mot hivinfeksjon spesielt. Det er viktig at ungdom har tilstrekkelig informasjon om hiv og smittemåter for også å kunne beskytte seg mot denne seksuelt overførbare infeksjonen. Utdanningsdirektoratet har derfor i forbindelse med revideringen av ressursheftet vært i kontakt med organisasjonen HivNorge, og bedt dem om å lage utkast til tekst om hiv og aids som vil bli innarbeidet i den reviderte utgaven av ressursheftet. I tillegg vil Utdanningsdirektoratet legge ut en lenke til HivNorge på direktoratets nettsider.

Les også

schedule10.04.2024

→ Forebygging, testing og behandling eliminerer hiv

Tidlig diagnostikk, raskest mulig oppstart med antiretroviral behandling av hivinfeksjon, kondombruk og tilbud om forebyggende behandling (PrEP) til spesielt risikoutsatte er de viktigste hivforebyggende tiltakene, ifølge Folkehelseinstituttet.

schedule05.04.2024

→ Husk søknadsfristen til Hivfondet

Lever du med hiv og er i en vanskelig økonomisk situasjon? Neste søknadsfrist for Hivfondet er 1. mai.