blodprøve_bred

Europeisk hivtestuke

Fra 22. til 29. november 2013 markeres den første europeiske uken for hivtesting. Over 350 frivillige organisasjoner, helseinstitusjoner og myndigheter i hele Europa arbeider for å få folk til å snakke om hiv, og å oppfordre de som har vært i en risikosituasjon til å gå å teste seg.

HivNorge, Helseutvalget og Helsedirektoratet er blant flere organisasjoner i Norge som deltar i den europeiske hivtestuken. Folk som har spørsmål om hiv og hivtesting kan ta kontakt med HivNorge eller Helseutvalget.

Noen grupper er mer utsatt for hiv enn andre, som for eksempel mennesker som kommer fra land der hiv er utbredt, menn som har sex med menn eller injiserende stoffbrukere.

– Å kjenne sin hivstatus er viktig, både for å unngå å utvikle aids, og minske risikoen for å smitte andre. Det mulig å teste seg hos fastlegene, på ungdoms- og studenthelsestasjoner og på infeksjonsmedisinske avdelinger på sykehus, sier avdelingsdirektør Ellen Margrethe Carlsen i Helsedirektoratet.

Sjekkpunkt, et prosjekt drevet av Helseutvalget, har tilbud om hiv-hurtigtest spesielt rettet mot menn som har sex med menn. En hiv-hurtigtest er like sikker som en vanlig hivtest, fordelen er at man får resultatet av testen i løpet av sekunder. Under hivtestuka vil Sjekkpunkt ha utvidet åpningstid både i og utenfor sine lokaler i Oslo sentrum. Aksept, senter for alle berørt av hiv, tilbyr hurtigtest på hiv anonymt og gratis alle hverdager. Ta kontakt på hurtigtest@aksept.org eller på telefon 23121820.

Også andre steder i landet har tilbud om hurtigtesting for hiv, se egen liste på www.helsenorge.no.

Ønsker du å vite mer om hiv, bruk linkene på denne siden. Der vil du finne informasjon om hva hiv er, hvordan hiv smitter og ikke smitter, om hvem som bør teste seg og hvordan det er å leve med hiv i Norge i dag.

Liste over hvor du kan du teste deg.