Sædvask er godkjent som behandlingsform

Par der mannen er hivpositiv og som ønsker seg barn, kan nå få hjelp gjennom sædvask. Metoden sørger for fjerne risikoen for at partneren blir smittet og unngår også muligheten for at barnet blir smittet gjennom mor.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Olav André Manum

labelEmner:

Norge har tidligere ikke hatt dette behandlingstilbudet til såkalt diskordante par der mannen er hivpositiv. Metoden er imidlertid nå godkjent av Bioteknologirådet, Helsedirektoratet har gitt sin tilslutning og tidligere denne uka har også de regionale helseforetakene godkjent ordningen. Det vil si at tilbudet gjelder for par som tilfredsstiller biotekonloglovens krav. De må altså leve i ekteskap eller ekteskapslignende forhold.

Sædvask vil også kunne hjelpe andre menn med kroniske, seksuelt overførbare sykdommer som for eksempel hepatitt B og hepatitt C.

Spørsmålet er bare hvor og når ordningen blir gjort gjeldende slik at de som ønsker det kan benytte seg av tilbudet.

Dagens Medisin

Til HivNorge sier Fedorcsak at hivpositive menn som ønsker å bli fedre må utvise litt tålmodighet en stund til. — Vi kan ikke si noe entydig om når dette vedtaket kan implementeres, sier han. — Det vil ta minst et år før tilbudet er på plass. Vi må for eksempel bygge et laboratorium for sædvask og selv om vi har planene klare, trenger vi litt tid, sier han videre. Fedrocsak understreker også at det må settes av midler i budsjettene til slik behandling.

Enhetslederen anbefaler par som ønsker å benytte seg av muligheten til å ta kontakt med sine respektive helseforetak for videre henvisning, men understreker at mulighetene for henvisning til utlandet, for eksempel København, heller ikke er avklart ennå.

Metoden går rett og slett ut på å fjerne viruspartikler fra mannens sæd og blir regnet som meget sikker. Rigshospitalet i København har hatt et slikt tilbud i flere tiår.

Bioteknologirådet legger i sitt brev til Helsedirektoratet vekt på at tilbudet er viktig fordi naturmetoden kan medføre straffeansvar for mannen i henhold til straffelovens paragraf 155. Myndighetene har ikke avklart om en hivpositiv på vellykket behandling er så lite smitteførende at ubeskyttet samleie med en informert partner rammes av straffebudet for å smitte en partner med hiv eller utsette ham eller hun for smittefare. 

HivNorge har gjennom en årrekke satt dette spørsmålet på dagsordenen og er glad for at det nærmer seg en avklaring også med hensyn til de praktiske detaljene.

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.