T-skjorter med makt

Like t-skjorter skaper en opplevelse av makt, samhold og fellesskap. Uniformeringen kan etablere en forestilling om massiv enighet og massive krav og den formidler effektivt et politiske budskap.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Tekst: Olav André Manum. Bilder: Olav André Manum og Arne B. Grønningsæter

labelEmner:

T-skjorter har lenge vært en viktig del av det politiske arbeidet i Sør-Afrika: Regjeringspartiet ANC bruker dem på sine mønstringer, fagbevegelsen bruker dem i sine demonstrasjoner, ja sågar opposisjonspartiene har skjønt at dette er en viktig del av politiske markeringer. ANC bruker gule, fagbevegelsen røde og opposisjonen blå t-skjorter.

Den hivpolitiske bevegelsen har brukt t-skjorter fra dag en, for å formidle et budskap om at de krever tilgang på medisiner, slutt på kriminalisering og så videre. De bruker t-skjorter for å markere enighet, de bruker dem for å synliggjøre hivpositive og bekjempe stigma. Den tradisjonen fortsatte på den 21. internasjonale aidskonferansen i Durban.

Her er et knippe mer eller mindre fargerike t-skjorter som markerer noe av det politiske arbeidet som ble gjennomført på konferansen. Det var mange flere…

Modeller er undertegnede, Leif-Ove Hansen og Bente Bendiksen. Fotograf er undertegnede og Arne Grønningsæter.

Olav André har iført seg skjorta til MSMGF, eller menn som har sex med menns generelle forum, for å synliggjøre nødvendigheten av medisinering for denne gruppen, spesielt i Afrika hvor msm har blitt forsømt inntil ganske nylig.

 

 

Leif-Ove: også en t-skjorte som ble brukt i marsjen for medisinering. Budskapet handler å å gjøre medisiner så billige at folk flest har råd til å overleve. Bente med kvinnenettverkets t-skjorte. Her handler det om at kvinnekamp og likestilling på kvinners premisser er nødvendige om hiv-kampen skal lykkes.  Olav André snur ryggen til i kamp mot kriminalisering av mennesker som lever med hiv.

Les også

schedule24.03.2024

→ Ja, vi kan stoppe tuberkulose!

Verdens tuberkulosedag markeres 24. mars hvert år. Vi vil bruke denne dagen til å oppfordre norske politikere til å ta tuberkulose på alvor. Tuberkulose tar liv, den kan ramme alle, og den koster verden milliarder av kroner i helsekostnader og produktivitetstap. Samtidig vet vi hva som skal til for å stoppe den. Det er rett og slett en vinn-vinn-investering.

schedule22.03.2024

→ God påske

HivNorges kontor holder stengt hele påskeuken. Vi er tilbake tirsdag 2. april.