Smitter hiv ved kyssing?

Nei, det er nesten ingen rapporter om smittespredning via kyssing, hoste og lignende. I spyttet til hivsmittede fins som regel bare virusbiter som ikke er smitteførende - fordi en fysisk reaksjon i spyttet ødelegger cellene.

copleinlove

En forskergruppe fra Texas har lagt fram resultat som tyder på at dette skyldes saltinnholdet i spyttet. Spytt er bare 1/7 så salt som øvrige kroppsvæsker. Når blodlegemer blir plassert i spytt, vil en fysisk prosess som heter osmose føre til at vann trekkes inn i cellene.

Osmosen prøver å skape samme saltkonsentrasjon på begge sider av cellemembranen. Cellene blir så fulle av vann at de sprekker og dør.

Hivviruset som ligger gjemt i cellene, brekker også i stykker og blir uskadeliggjort. Dette beskytter mot smittespredning via kyss, men dessverre ikke via oralsex og amming. Sædvæsken og brystmelk inneholder nok salt til å erstatte det som mangler i spyttet slik at du ikke får denne effekten.

Det er fortsatt teoretisk mulig å bli smittet ved kyssing - f eks hvis man har andre kjønnssykdommer eller sår i munnhulen, men sjansene er svært små. Smitte ved kyssing dreier seg i stor grad om tilstedeværelse av blod.

Kyss og vær glad!