Slik smitter hiv

Hiv smitter i hovedsak mennesker som har ubeskyttet sex med en person som er hivpositiv. Den seksuelle kontakten må da inneholde elementer hvor kroppsvæsker utveksles, dvs blod, sæd, skjedesekret eller andre kroppssekreter.

Det som regnes som de vanligste smittemåtene er vaginal, anal eller oral sex med en person som er hivpositiv. Alle mennesker som har sex kan bli utsatt for smitte, uansett legning, kjønn, alder, religiøs tilhørighet eller etnisk tilhørighet.

Hvis hivinfisert blod kommer inn i en annen persons blodbane er sjansen for hivsmitte meget stor. Tidligere ble mange smittet med hiv ved å bruke sprøyter som en hivpositiv hadde brukt før. Ved blodsøl fra en hivpositiv i dype sår kan smitte teoretisk sett overføres, men vi har ingen kjente eksempler på dette i Norge. Blod fra en hivpositiv på hel hud er helt ufarlig i forhold til overføring av hivsmitte. Hel hud er den beste beskyttelsen vi har i forhold til hivsmitte.

Ved blodoverføring av hivinfisert blod eller andre preparater utviklet av hivpositive blodprodukter kan smitte overføres. I Norge regnes det imidlertid som meget sikkert å motta blodoverføring eller andre blodprodukter. Alle blodgivere i Norge blir regelmessig hivtestet.

Hiv kan også smitte fra mor til barn gjennom svangerskap, fødsel og amming. Hivpositive mødre bør derfor ikke amme sine barn. Moderne medisiner reduserer risikoen for at et barn av en hivpositiv mor skal bli hivpositivt.

Les også om hvordan hiv ikke smitter.