Slik smitter ikke hiv

Hiv smitter ikke ved vanlig sosial omgang med en hivpositiv person. Det er ikke mulig å bli hivsmittet gjennom vanlig kroppskontakt, gode klemmer og nærhet. Det skal mer til.

   

 

Du kan ikke bli hivsmittet uten at hivviruset kommer inn i din blodbane. For at dette skal skje, må enten blod, sæd eller sekret fra en hivpositiv person komme inn i din kropp.

Man kan heller ikke bli hivsmittet gjennom å kysse en hivpositiv person. Det finnes så vidt man vet ingen som er blitt hivsmittet via spytt, selv om muligheten er tilstede rent teoretisk. Det skal om lag sju liter spytt til før virusmengden er stor nok til at smitteoverføring er mulig! I munnhulen er i tillegg immunforsvaret svært på vakt, og det vil være stoffer i spytt som gjør smitteoverføring vanskelig. Det må også være mulig for viruset å komme over i blodbanen, dvs at smitte via spytt forutsetter at man har ferske, store sår i munn og svelg.

Det er fullt mulig å ha sex med en hivpositiv person uten at man blir hivpositiv selv. Dette forutsetter selvfølgelig riktig bruk av kondom ved hvert eneste samleie. Kvinner som har tørr skjede, anbefales å bruke vannbasert glidemiddel for å unngå rifter i slimhinner slik at man unngår at kondomet blir ødelagt. Dette er enda viktigere ved analt samleie.

Dersom du er sprøytebruker, vil du ikke bli hivsmittet dersom sprøytene du bruker uten unntak er nye eller grundig desinfiserte.

Du trenger ikke være engstelig for å bli smittet med hiv via blodoverføring på et norsk sykehus. Alt blod som brukes ved norske sykehus er hivtestet. Dette trenger imidlertid ikke å være tilfelle i andre land.

Du kan ikke bli smittet med hiv ved å bruke samme glass, bestikk, dekketøy eller håndklær som en hivpositiv. Det samme gjelder for bruk av toaletter, badstuer, baderom, svømmebasseng, dusjer, trengingsstudioer og liknende.

Ifølge avdelingsoverlege Bjørg Marit Andersen ved Ullevål universitetssykehus kan hivviruset i visse tilfelle lever i opptil 14 dager utenfor menneskekroppen. Det forutsetter imidlertid et miljø med rikelig av næringsstoffer som proteiner. Derfor anbefales å utvise vanlig forsiktighet i omgang med størknet blod du ikke vet hvor kommer fra.

Husk: Det å være kjæreste med en hivpositiv gjør deg ikke hivpositiv!

Les om hvordan hiv smitter