Et liv med hiv

På disse sidene presenter vi en intervjuserie med mennesker hvor hiv spiller en viktig rolle i hverdagen. Enten som positiv, som pårørende eller gjennom sitt virke.

Intervjuene har vært publisert i bladet POSITIV.

 

moegedal_etlivmedhiv

Sigrun Møgedal (73) er en beskjeden kvinne. Til tross for at hun har utrettet store ting innenfor hivfeltet både nasjonalt og internasjonalt, liker hun helst å omtale seg selv som «bindestreken».

Hun mener hun er elementet som binder ulike ledd, mennesker og organisasjonsledd sammen for å skape best mulig resultater.

Og resultater har hun oppnådd. [Nr. 4/2016]  Les mer.


beate et liv med hiv

Da Beate Nelvik endelig spurte legen om det skulle tas en hivtest, undret legen seg på hvorfor hun skulle det. Da hadde hun i 16 år vært inn og ut av legekontorer for å finne ut hva alle plagene hennes skyldtes. Men testen måtte hun krangle seg til. Det tok 16 år fra hun ble smittet til hun fikk konstatert en hivdiagnose. I perioder hadde Beate Nelvik (55) nærmest klippekort hos legen sin. Ingen i helsevesenet kom på å spørre henne om hun hadde tatt en hivtest.[Nr. 3/2016]  Les mer.


oyvind et liv med hiv

Han er kjent for sine friske og ofte svært så frittalende utspill, Øivind Aamodt. Ja, enkelte ville kalle ham både arrogant og moraliserende. – Det er jeg ikke redd for, sier han, tvert imot, jeg er mer enn gjerne begge deler. Det er litt vanskelig å fatte at denne slanke, vennlige mannen, som ser betydelig yngre ut enn sine femti år, selv med skjegg, skal være opphav til mye hissige, for ikke å si rasende ytringer på ulike diskusjonsfora på nettet. Men det gjør han. Han provoserer, noen ganger med forsett, men også ofte uten egentlig å ville det. [Nr. 1-2016]
Les mer.


livmedhiv_brynseng

For de lokale pasientene, de som sogner til Brynsengområdet, er det bare et vanlig legesenter. Beboerne i nærområdet er stort sett uvitende om at Brynsenglegene i enkelte miljøer har en klar homoprofil, at fire av fem leger er homofile, tre homofile menn og en lesbisk kvinne. Slike legesentra er det ikke mange av i landet. Denne åpenheten rundt seksualitet og legning er en medvirkende årsak til at Brynsenglegene har et stort antall hivpositive pasienter som oppsøker senteret på regelmessig basis for helsesjekk.[Nr. 4/2015]  Les mer.


leifove_etlivmedhiv

Han er nyvalgt leder i HivNorge og har satt seg ambisiøse mål om å gjøre organisasjonen til en ledende aktør på feltet. Derfor blir det et liv med hiv på fulltid, personlig og privat såvel som profesjonelt. – Den sosiale siden av livet blir også viktig, sier han. Leif-Ove Hansen (33) ble i mars valgt til ny styreleder for HivNorge. Et intervju er dermed på sin plass, samtidig som det kan benyttes til å gratulere den nyvalgte lederen med vervet. Hansen skulle være godt faglig kvalifisert: Han har en mastergrad i helseadministrasjon og har lang politisk og organisatorisk erfaring. [Nr. 2/2015]  Les mer.

 


fidelia_etlivmedhiv

Det er ikke slik at Fidelia Igga stiller sitt lys under en skjeppe. Hun innrømmer det med én gang: Det er veldig vanskelig for meg å ikke si hva jeg mener! ler hun. Men under den livsglade fasaden finnes det mørke kroker i et liv med hiv som har vært både dramatisk og omskiftelig. De mørke krokene vil hun skal forbli i mørket. Lyset, derimot, vil Igga gjerne dele. Fidelia Igga er hivpositiv, homovennlig og medlem av Jehovas vitner. [Nr. 1/2015] Les mer.

 


ettlivmedhiv_haakon

Han er en mild mann, Haakon Aars. Men han kan bli skikkelig forbannet. Det ble han for eksempel på det hivforebyggende arbeidets vegne i 1994 da sjefen for Den internasjonale olympiske komité, Juan Antonio Samaranch, nektet Landsforeningen mot AIDS å dele ut kondomer til de sportslige deltagerne under OL på Lillehammer. Aars forteller at Samaranch hevdet at idrettsutøverne ikke drev med slikt. – De var verken homofile eller lesbiske, mente Samaranch, og hadde ikke behov for informasjon om sikrere sex, minnes Aars, fortsatt med en viss indignasjon. [nr. 3/2014] Les mer.

 


etlivmedhiv_helle

Den store kjærligheten snur livet fullstendig opp og ned. Det gjorde den også for den nå 52 år gamle Helle Elena Andersen, i dobbelt forstand. Hennes store kjærlighet smittet henne nemlig med hiv. I 1987.
I 27 år har hun levd med viruset. Vi treffes i Hiv-Danmarks lyse, trivelige lokaler på Vestergade i København og med kaffekoppene mellom oss. [Nr 2/2014] Les mer.

 


etlivmedhiv_geir

Vi tar en spasertur på Fauske, Geir Sandbakk og jeg. Han følger meg til hotellet etter at intervjuet er unnagjort. Hver gang vi stopper for å hilse på kjente og slå av en liten prat, spør folk: «Hvordan går det med deg?» Ofte med en viss bekymring i stemmen. Inntrykket er at Sandbakk er omsluttet av omsorg fra sambygdingene sine. – Fauske er en liten plass, sier Sandbakk, alle kjenner alle, og alle kjenner meg. Det én vet, det vet alle. [Nr 4/2013] Les mer.
 


Et liv med hiv aksept


Både for Monica Miltun og Anne Dorthe Theilersgaard er hiv nært forbundet med homofile og det som i epidemiens begynnelse ble omtalt som homopesten. Theilersgaard var med i den aller første aktivistgruppen som etter hvert ble Helseutvalget for homofile, hvor for eksempel Calle Almedal og Georg Petersen var sentrale. [Nr 3/2013] Les mer.

 


 

etlivmedhiv_annemarie

Når folk spør Anne Marie Opsahl hvor mange barn hun har, svarer hun alltid to. Hun forteller at én er her, han har skaffet henne tre barnebarn som hun er stolt av og gleder seg mye over. Når hun skal forklare hvor  yngstesønnen er, peker Opsahl mot himmelen og indikerer at han døde for  flere år siden. Når folk så spør hva han døde av og den eldre, verdige damen  svarer aids, blir det stilt. Folk trekker seg ofte unna. [Nr 2/2013] Les mer.

 


et liv med hiv_robert

Robert Strøm er på fornavn med hele bygda, hele Meråker kommune. ”Alle” kjenner Robert. Alle hilser. ”Robert på fote igjen” var overskriften i lokalavisa etter en bilulykke for noen år siden. [Nr 3/2012]
Les mer

 

 


 

et liv med hiv_steinar

Steinar Hulback (50) hadde alltid sagt til seg selv at hvis han noen gang ble smittet av hiv, skulle han ta livet av seg. I stedet ga viruset den tidligere stoffbrukeren enda flere grunner til å leve! – Det ble veldig viktig for meg å få formidlet til andre at verken heroin eller hiv er noe å leke med. Du kan faktisk daue av det! [Nr 4/2009]
Les mer

 


et liv med hiv_ingrid


Ingrid Næss har vært aktiv i hivforebyggende og hivpolitisk arbeid siden 1987. Nå trekker hun seg fra arbeidet som HivNorges organisasjonskontakt i Midt-Norge. Helsen krever sitt. – Men jeg fortsetter som hivinformat, sier Ingrid, jeg ønsker å fortsette med det forebyggende arbeidet, spesielt blant ungdom. [Nr 3/2009]
Les mer