Psykologen

Redd for å binde meg til andre menn

16.02.2017

Jeg er en 45 år gammel kvinne som har vært hivpositiv i mange år. Jeg ble smittet av min tidligere kjæreste og samboer. Da vi ble sammen, var han krystallklar på at han ikke hadde hiv eller andre kjønnssykdommer. Etter at jeg ble diagnostisert, fant jeg ut at han hadde vært utro, ikke bare hadde han én kvinne på si, men flere. Dette syntes jeg var veldig sårende og traumatisk, jeg følte meg rett og slett sveket. «Skilsmissen» var opprivende og hjalp ikke på selvtilliten.
Jeg har ikke innledet noe seksuelt forhold til noen menn siden den gang. Det har jeg følt som et stort savn. Savnet blir bare større og større med årene som går. Det blir også frykten for å mislykkes i et nytt forhold. Jeg tør ikke gi meg hen blant annet fordi jeg er redd for å bli avvist. Jeg føler også at jeg ikke kan innlede et forhold uten å fortelle om hivstatusen min. Ofte føler jeg meg ensom og tilsidesatt og at noe verdifullt i livet har blitt tatt fra meg.
Hivinfeksjonen har jeg god kontroll på, men jeg er ikke åpen overfor så mange. Jeg har riktignok truffet en del andre hivpositive kvinner gjennom uformelle nettverk, og det har vært godt å føle fellesskap med dem. Og mange av dem føler det samme som meg. Men det hjelper meg ikke til å ta initiativ til å møte andre menn og kanskje finne en kjæreste.
Har du noen råd?
Hilsen Elisabeth

Les mer

Frykter å smitte barnet

30.09.2016

Jeg er en dame på 29 år som har vært hivpositiv noen år. Jeg har en mannlig kjæreste, og vi har tenkt å gifte oss. CD4-tallene mine er fine, og jeg har ikke målbare virus. Ifølge legen min kan vi få barn ved naturmetoden. Det mener mannen min også. Han er forresten en fantastisk mann og mye mer nøktern og saklig enn hva jeg klarer å være, ikke minst når vi snakker om hiv og smittefare og slikt.

Men selv om både mannen min og legen sier det er trygt, og selv om jeg leser «overalt» (jeg har jo finlest det meste om dette, både på nettet og andre steder) at det ikke er noen fare, klarer jeg ikke helt å tro på det. Jeg føler sterk frykt for å likevel kunne smitte barnet og mannen min.  Jeg føler meg faktisk både skamfull og litt hysterisk, men likevel, angsten sitter der. Det som er enda dummere er at det er jeg, mer enn mannen min, som vil ha barn. Han har sagt, som den fantastiske personen han er, at han godt kan avstå fra å få barn, siden jeg blir så redd for det. Men det vil jeg jo absolutt ikke, jeg vil jo egentlig ha barn.

Hva kan jeg gjøre for å komme over dette?

Les mer

Redd for å smitte

21.04.2016

Jeg er en ung mann på 29 år som ble testet positiv for rundt ett år siden. Jeg ble satt på behandling umiddelbart og den er svært vellykket. Jeg har ikke målbar virusmengde og CD4-tallet mitt er langt over 1 000. Slik jeg har fått med meg, er det nå opplest og vedtatt at vellykket behandling betyr at man ikke er smittsom. Samboeren min er negativ og har vært så heldig å få PrEP av infeksjonslegen min. I prinsippet burde det bety at jeg ikke kan smitte kjæresten min? Likevel greier jeg ikke å fri meg fra tanken om at det finnes en liten smitterisiko, og jeg blir av og til litt hysterisk om jeg skulle skjære meg og blø litte grann.

Les mer

Konstant angst for hiv

21.09.2015

Jeg er en ung, heteroseksuell mann. For et år siden kom jeg hjem fra et lengre ferieopphold i Australia. Der hadde jeg sex med ei eskortejente jeg fant i telefonkatalogen. Selv om jeg brukte kondom ble jeg redd for hiv med en gang jeg hadde hatt sex med henne. Jeg tenkte at det kunne jo ha vært blodkontakt likevel, selv om jeg ikke hadde oppdaget det. Jeg har testet meg minst seks ganger i løpet av året som har gått, og hver gang har jeg testet negativt. Likevel slipper ikke angsten taket. Jeg er rett og slett jævla redd for at jeg har fått hiv, og det er det jeg tenker på det meste av dagen

Les mer

Øsnker mer åpenhet

08.03.2015

Jeg er en godt voksen, heterofil mann på 55 år. Jeg ble hivpositiv under en ferietur til Thailand for 25 år siden. Dette var før jeg traff min nåværende kone. Det var tøft for meg da hun og jeg ble kjent. Jeg slet med å finne ut hvordan jeg skulle fortelle henne det. Jeg mener, jeg var skikkelig forelsket i den jenta, det var henne jeg ville ha. Og jeg var livredd for å fortelle henne at jeg var hivpositiv. Tenk om hun stakk av!

Les mer

Åpenhet, moral og hva som er lurt

04.08.2014

Hei. Jeg er en mann i trettiårene som testet hivpositiv for noen år tilbake. Bortsett fra min aller nærmeste familie kjenner ingen til diagnosen min, og det har jeg det greit med. Jeg er også en ivrig bruker av sosiale medier og har profiler på mange nettsteder for homofile. På enkelte av dem pågår det ofte sterke debatter, hvor mange mener det er hivpositives moralske ansvar å fortelle sexpartnerne sine om diagnosen. Selv ved ”one night stand” eller et kjapt møte på en sauna blant homser, er det mye sterke meninger om hivpositives moralske ansvar.

Les mer