Finne tilbake til et sexliv

Kan du hjelpe? Som mann med ett barn, som bor hos tidligere sambo, sliter jeg med å "finne formen" på sexlivet. Jeg er i dag single igjen, og har hatt viruset siden sommeren 2004. Jeg vil nå forsøke å finne tilbake den delen av livet og ønsker meg mer intim kontakt og sex, noe jeg mer eller mindre har pakka bort de siste to åra. Jeg vil ikke etablere noe fast forhold, for jeg har fått sterke humørsvingninger. Til nød en kjæreste, som kan tåle mine "ups and downs", og som gir meg fysisk nærhet.
Hilsen Arne 

Kjære Arne
Først og fremst; jeg støtter deg på jobben med å finne tilbake til seksualiteten din. Verdens Helseorganisasjon (WHO) skriver i sin definisjon av seksuell helse: "Evnen til å kunne glede seg over sin seksualitet i samsvar med både en personlig og sosialt forankret etisk og verdimessig grunnholdning".
Dette høres jo flott ut; men realiteten er vel at de fleste som blir smittet av hiv går gjennom en periode hvor de legger seksualiteten "på hylla". Det handler nok mye om at hiv er et virus som i vesentlig grad smitter seksuelt. Og derfor blir ens egen seksualitet knyttet opp til virus og smitte. Seksualiteten blir på en måte "drept" i en periode, og sex blir forbundet med noe "farlig". For mange kan det ta lang tid å ta tilbake den trygge seksualiteten og trygge identiteten sin. I tillegg opplever de fleste å gå gjennom en periode med depresjon og angst i forbindelse med å få beskjed om testen; og mange føler at den seksuelle lysten blir ganske laber. Derfor er det godt å høre at du vil finne tilbake til den gode sexen.

God sex er jo så mangt. Det kan også være den gode sex man har med seg selv; og her vil jeg gjerne slå et slag for onani. Det er viktig og godt å onanere. Og gjennom å onanere, eller runke som vel er det mer brukte ordet, så kan man ta tilbake den gode seksualiteten til seg selv. Det er viktig å nyte sin egen seksualitet. Og gjennom det å ha det godt med seg selv, kan man begynne å ha god sex med andre. Det nytter lite å få nærhet og god sex med en annen hvis man opplever sex som noe "galt" og "farlig". Og å ha sex med seg selv er i alle fall sikker sex!

Samfunnet har gjennom moralistiske holdninger påført mange hivpositive mye skam og skyld. Men la ikke disse holdningene "drepe" din seksualitet. Det er ingen ting som skulle tilsi at man ikke skulle ha god sex med en annen hvis man har sikrere sex. Og vi vet vel alle hva det er, nemlig å bruke kondom ved vaginalt og analt samleie.

Straffelovens paragraf 155 sier at "den som er smittet av allmennfarlig sykdom, ikke har lov til å utsette en annen for smittefare - verken forsettelig eller uaktsomt". Noen tolker denne loven som om den hivpositive skulle ha et større ansvar for å beskytte seg når man har sex med en annen. Men det må vel klart være begges ansvar å beskytte seg når man har sex! Slik situasjonen er så vet ikke alle om sin egen hivstatus. Derfor er det alles ansvar å bruke kondom når man har en form for sex som ellers kan føre til overføring av hiv og andre seksuelt overførbare infeksjoner. Sikrere sex er noe begge må ta opp og være enige om.

Kåthet, nytelse, berøring, innlevelse, intimitet, gi seg hen, orgasme - alt hører med til god sex. God sex kan handle om noe man gjør i et kjærlighetsforhold; og det kan være noe man gjør med en person man har truffet tilfeldig en kveld - en one night stand. Seksualiteten gir oss faktisk en identitet, og den er viktig for vårt selvbilde. Vi blir berørt i vårt aller innerste og i forhold til vårt eget selvbilde om seksualiteten ikke fungerer. Så det at du vil ha tilbake et godt sexliv er et godt tegn; det viser at du vil ha livet tilbake. Så det beste råd jeg kan gi deg; vær stolt av din egen seksualitet. Du har like stor rett til det nå som da du var hivnegativ, så lenge du, som også en hivnegativ må, har sikrere sex. Det har dere begge et ansvar for!
Hilsen dr. Haakon Aars