Har ikke lyst på sex

Jeg er en gutt på 31 år som testet positivt for hiv for et halvt år siden. Det syns jeg var veldig vanskelig og jeg har ikke fortalt det til noen. Jeg vet ikke hvem jeg kan snakke med om det, og er redd for at andre skal få vite det. Ikke har jeg lyst på sex mer heller. Dette er vel kanskje ikke noe spørsmål, men jeg kjenner meg så nedfor og håper du kan gi meg noen råd.
Anders

Hei og takk for brevet ditt!
Først og fremst; jeg forstår veldig godt den følelsen du har at det er vanskelig å fortelle noen om resultatet av din hiv- test. Angsten for at andre skal få vite om din hivstatus er nok en følelse du deler med mange andre etter at man har fått svaret på testen. Men etter en tid kan man nok ha behov for å dele dette med noen andre.

Det er tøft å gå alene med svaret på en positiv hivtest. Jeg tror det er et godt råd å bruke så mye tid som man trenger på å bearbeide svaret følelsesmessig, og om mulig også få tid til samtaler rundt dette med den eller de som har gitt deg svaret. Etter en tid vil du kanskje ønske å dele det med noen av dine nærmeste. Kanskje en eller to som du føler står deg nær og som du er trygg på. Erfaringsmessig viser det seg at de menneskene som står en nær er der fordi man kan stole på dem, og som man vet ikke bringer informasjon videre til andre. Det kan være en venn eller venninne, eller kanskje noen i familien. Det er tungt å gå alene med svaret.

Etter hvert kan det være bra å ta kontakt med organisasjoner som HivNorge, eller Aksept – Senter for alle som er berørt av hiv. Der vil du kunne komme i kontakt med andre som er i samme situasjon, og som du fortrolig kan dele opplevelser og erfaringer med. Der er det også ansatt profesjonelle folk som kan være til god hjelp og støtte.

 Når det gjelder det at du ikke har lyst på sex, så er det nærmest en ”normal reaksjon” i den situasjonen du er i nå. Dette har jeg som lege og sexolog erfart i veldig mange møter med klienter som nettopp har fått positivt svar på hivtesten. Det er noe med å få vite at man kanskje er smittet seksuelt, og at man kan smitte andre ved ubeskyttet sex, som gjør at den seksuelle lysten ikke akkurat er det som står ”øverst på lista”.

I tillegg til, som du sier, er du nedfor og lei deg. Naturlig nok blir man det, og disse følelsene overstyrer nok de seksuelle følelsene. Denne samme reaksjonen ser jeg hos mange mennesker som kontakter meg og forteller at de er deprimerte. De har ikke lenger lyst på sex. Depresjonen overstyrer den seksuelle lysten. Lysten på sex henger sammen med overskudd, og ditt følelsesmessige overskudd er naturlig nok ikke så høyt nå. Men dette vil helt sikkert bli bedre når det er gått en tid og du har fått muligheten til å bearbeide følelsene dine. Forhåpentligvis har du da fått snakket med noen andre som enten selv er i samme situasjon som deg og har slitt med de samme erfaringene, eller med profesjonelle folk, slik jeg nevnte ovenfor.

Det som er viktig å vite er at du etter hvert vil få tilbake den seksuelle lysten din. Bare du gir deg tid til å bearbeide det som er skjedd. Det er ingen grunn til at du ikke skal kunne leve helt normalt og kunne gå inn i et forhold til en annen mann, selv om du er hivpositiv. Det er mange som lever i det vi kaller ”diskordante par”, som vil si par der den ene er hivpositiv og den andre ikke. Mange har levd sammen i mange år og kan fortelle om et godt samliv, både seksuelt og ellers, uten at den andre har testet positivt. For egentlig er det snakk om enkle regler for sex: nemlig sikrere sex som betyr å bruke kondom ved analt samleie og ikke å svelge sæd ved munnsex. Det kan jo også godt være at du finner en kjæreste som selv er testet positiv, noe som for mange kanskje oppleves som enklere. Det handler kanskje om å være i ”samme båt”.

I dag, med gode medisiner i forhold til hiv, vet vi at man kan leve godt og ha et bra liv selv om man er hivpositiv.

Du kommer til å få det bra, bare du kommer deg igjennom denne fasen. Og lysten din på sex kommer også tilbake.

Lykke til!
Haakon