sexspalte_bred

Jeg trekker meg unna

Jeg er en jente som akkurat har fått diagnosen hivpositiv og har fått mye informasjon om medisiner og sånn. Men jeg syns det er så vanskelig å snakke med legen om sex, skriver en kvinne til oss. Sexolog og lege Haakon Aars svarer på dette og andre spørsmål.

Kjæresten min sier at han er glad i meg og vil være sammen med meg, men jeg er redd for å smitte ham. Og ja, jeg vet at vi kan bruke kondom, men hva om den sprekker? Redselen for å smitte ham gjør at jeg trekker meg unna, og jeg vil jo ikke miste ham. Hva skal jeg gjøre?

For andre spørsmål og svar, les her.

 

Hei og takk for fint brev!
Jeg forstår godt at du føler deg både fortvilet og forvirret i denne situasjonen. Du lever i et forhold og har nettopp fått vite at du er hivpositiv. Det er ikke noen lett situasjon for noen av dere. Og spesielt ikke for deg. Men husk at kjæresten din sier han er glad i deg, og vil være sammen med deg. Det er det viktig å holde fast i. Han er hos deg, og stikker ikke av. Det betyr mye som bekreftelse på at han mener alvor når han sier han er glad i deg! Jeg forstår også at du synes det er vanskelig å snakke med legen din om sex.

Det er nok dessverre slik at mange opplever at leger spør for lite om hvordan man ”egentlig har det” – spesielt på det seksuelle området. De har ofte satt av for kort tid til hver samtale. Og samtaler om dette temaet som dreier seg om hiv og seksualitet krever både gjensidig tillit og ikke minst tid. Mange forteller at samtalene ofte mest dreier seg om CD4-tall, virusnivå og medisiner. Og når tiden til samtaler er begrenset både hos fastlegen og på infeksjonsmedisinsk avdeling, får det ofte konsekvenser for det å kunne snakke om det man egentlig ønsket, som spørsmål vedrørende seksualitet.

 

sexspalte_bred
Illustrasjonsfoto: Crestock

 

Mange leger er også uvante med å snakke om seksualitet, synes det er vanskelig, og som andre, kan leger også være sjenerte. Så mange ting kan spille inn. Og seksualiteten vår er viktig. Den er en sentral del av oss som individer, en drift til å søke nærhet til oss selv, og til å finne nærhet og kjærlighet til en annen person. Vår seksualitet uttrykkes gjennom det vi føler og hvordan vi berører, og berøres av andre. Den er en sentral del av vårt samspill med et annet menneske. Og behovet for nærhet og kjærlighet blir ikke mindre fordi om man er hivpositiv, men man er redd for å smitte den man er glad i, slik du også sier. Man vet at sikrere sex innebærer å måtte bruke kondom, men mange føler seg ikke trygge på at kondomet holder og at det kan sprekke. Faktum er faktisk at alle de kondomer man får kjøpt på markedet som er produsert av seriøse forhandlere, som for eksempel RFSU, er kvalitetskontrollerte. En viss mulighet kan likevel være tilstede for at et kondom kan sprekke, men det er fordi man ikke har brukt det riktig eller at det har fått rifter av spisse negler eller lignende. Dette kan man lett unngå ved å være påpasselig. Dessuten øker sikkerheten om man også bruker vannløselig glidekrem, som du får kjøpt på apoteket. Slik krem må ikke være oljebasert, da det kan ødelegge kondomet.

Jeg kjenner mange par, hvor den ene er hivpositiv og den andre er hivnegativ, som har levd sammen i mange, mange år, og som forteller at de har et godt seksualliv sammen, og hvor den andre ikke er blitt smittet. Likevel forstår jeg redselen din for å smitte kjæresten din, men dette er sikkert også et uttrykk for angsten du har for å miste ham. Hør på det han sier, at han er glad i deg og vil være sammen med deg. Med andre ord betyr det at han er trygg. Prøv å stole på at det, og at det han sier er hans oppriktige mening. Ikke la hiv få ødelegge forholdet dere imellom. Jeg synes også du skal ta kontakt med en av organisasjonene som HivNorge (www.hivnorge.no) eller Aksept kontaktsenter for alle berørt av hiv (www.aksept.org). Der vil du få snakke med folk som har god kunnskap om hiv og som også er vant med å snakke om seksualitet. Der kan du også treffe andre som er i samme situasjon som deg, og som kan dele av sine erfaringer.

Jeg håper dette var noen råd du kan bruke, og at du etter hvert kan leve bra og føle at du og kjæresten din kan ha et like godt samliv som alle andre. Lykke til!

Hilsen dr. Haakon Aars