Klarer ikke å slappe av

Jeg er en 29 år gammel gutt, som nylig har møtt en nydelig mann jeg liker veldig godt. Han er hivpositiv, men det er ikke jeg. Han har vært det en stund og har akseptert situasjonen. Han virker trygg på seg selv og kan mye om hiv. Jeg liker ham veldig godt, og har så lyst til å være sammen med ham. Men jeg er livredd for å bli smittet, og klarer ikke å slappe av slik at vi kan ha sex. Han har fortalt meg hvordan hiv smitter, og jeg stoler jo på ham, likevel klarer jeg ikke å slutte å være redd. Hva kan jeg gjøre?
Hilsen Ola

Hei Ola,

Takk for ditt oppriktige brev. Så hyggelig at du er forelsket og har truffet en flott mann. Men nå er du altså usikker på å gå inn i forholdet med ham fordi du er redd for å bli smittet av hiv. Dette er nok en vanlig og gjenkjennelig problemstilling for mange i dag, i og med at mange etter hvert er smittet med hiv. Man kan ikke se på en annen person om han – eller hun – er smittet. Derfor innebærer det å ha sex med en ny partner i dag noe annet enn det som var realiteten før hiv kom inn i vår verden. Det er flere hivpositive som ikke selv vet at de er smittet med hiv, og som selvfølgelig har sex med andre. Det betyr at vi alle må sørge for at vi alltid har sikrere sex når vi ligger med folk vi ikke kjenner, dvs. bruker kondom ved analsex. Ansvaret hviler like mye på begge parter for å beskytte seg.

Nå er du i den situasjonen at du har møtt en flott gutt som er åpen og direkte, og forteller deg at han er hivpositiv. Du sier han er trygg på seg selv og kan mye om hiv. Det betyr altså at han tar ansvar overfor deg, samtidig som han tar sjansen på at du ikke løper din vei, men har tillit til at du mener noe med dine følelser for ham. Det er flott! Og realiteten er jo at man kan ha et godt og fullverdig seksualliv med en hivpositiv partner uten å bli smittet. Man kan faktisk gjøre det meste, bare ikke ha ubeskyttet analsex. Og ikke å svelge sæd hvis man suger. Men det er jo utrolig mye annet man kan gjøre med hverandre som gir helt fullverdig seksuell nytelse. Hiv er et virus som ikke så lett smitter, og der man kan beskytte seg med enkle forholdsregler. Du er jo heldig som har fått en partner som viser deg sin tillit med å være så åpen, som vet hvordan hiv smitter og hva som skal til for at du ikke skal bli smittet. På mange måter er jo dette en atskillig tryggere situasjon enn om du tilfeldig møter en gutt ”der ute” som du kanskje har sex med, og som ikke sier noe om sin hivstatus. Da er det lettere å være uforsiktig og ta noen sjanser. Det skjer nemlig for mange.

Din angst for å bli smittet er fullt forståelig, og du skal ikke skamme deg over det. Men jeg er overbevist om at dette er en angst du vil komme over sammen med denne kjæresten. At han mener noe med sine følelser overfor deg, er jo tydelig, i og med at han er åpen om sin hivstatus overfor deg. Likevel kan det være at du ønsker mer hjelp, eller å få vite mer om hiv; både hvordan det smitter og ikke smitter, og hjelp til å komme over angsten for smitte. Det finnes flotte folk du kan kontakte, både hos HivNorge, på Aksept kontaktsenter og i Helseutvalget. De som jobber der vet mye om dette, kan gi deg god og konkret rådgiving om sikrere sex. Ved disse stedene kan du, eller dere to sammen, også ha muligheter til å treffe andre par som er i den samme situasjonen; altså par der den ene er smittet av hiv og den andre ikke. Flere av disse parene har levd sammen i mange år, uten at den andre er blitt smittet. Jeg håper derfor at du tør å leve ut forelskelsen du føler og ønsker deg – og dere – lykke til!

Hilsen dr. Haakon Aars