Redd for å smitte andre

Jeg er en ung mann som har vært hivpositiv i noen år, er single og har det stort sett ok. Jeg har ofte lyst på sex, og tar titt og ofte en tur ut på byen for å se det hele an. Av og til får jeg treff og blir med en kjekk fyr hjem eller han blir med meg hjem. På vei hjem er jeg kåt, men problemet er at så fort vi havner i senga får jeg den ikke opp. Jeg får litt angst fordi jeg er redd for å smitte ham. Hvordan kan jeg få løst opp i dette?

homosex
 

 

Hei og takk for brevet ditt.
Det er godt å høre at du stort sett lever bra med din hivinfeksjon! At du har lyst på sex av og til er jo en helt naturlig lyst. Og at du da tar deg en tur ut for å se om du eventuelt kan treffe en mann for å ha sex. Man har jo like stor behov for å møte andre og eventuelt ha sex, enten man er hivpositiv eller hivnegativ. Men du forteller at når du treffer en fyr og dere skal ha sex, så sliter du med som du sier ”å få den opp”. Og at grunnen er at du får angst for å smitte partneren. Og det er nok riktig at denne angsten du kjenner kan føre til at du ikke får ereksjon. Angsten overstyrer på en måte signalene i hjernen som fører til ereksjon.

Men det du ikke sier noe om er om hvilken type sex dere har og hva du liker. Det er jo mye sex man kan ha som kan defineres som ”sikrere sex” i forhold til smitte. Som for eksempel gjensidig onani. Også suging, så sant man ikke får utløsning i partnerens munn. Her er det et lite men – og det er at mange menn har litt ”forsats”. Det betyr at noe sædvæske kan sive ut før selv utløsningen, og denne kan inneholde virus. Så det anbefales å bruke kondom ved suging, selv om mange finner det litt vanskelig å gjennomføre dette konsekvent. Men ubeskyttet analsex er ikke ”sikrere sex”. Det vil si analsex uten bruk av kondom. Men det betyr jo at om man har analsex med kondom så regner man det som trygt. Så sant man bruker kondomet riktig, og har det på hele tiden man penetrerer partneren. Og at kondomet ikke får rifter av negler eller lignende. Så her er det faktisk mye god sex man kan ha på tross av at en av partene er hivpositiv!

Og så er det jo faktisk slik at selv om en partner sier at han er hivnegativ, så er det ikke sikkert at han reelt sett er det. Han kan være testet, men det kan være en stund siden. Og han kan ha hatt usikker sex med andre etter dette og faktisk være smittet. Og mange har ikke testet seg fordi de ikke tror de har vært i risiko, men faktisk er hivpositive uten å være klar over det. Så her er det jo noe med at alle faktisk har et ansvar for sin egen seksualitet og for å beskytte seg. Både i forhold til hiv og andre seksuelt overførbare infeksjoner. Og det er faktisk slik at mange av disse infeksjonene er mer smittsomme enn hiv. Som for eksempel syfilis. Selv om jussen prøver å legge et større ansvar på den som vet om sin hivstatus som positiv, så er det etter min mening like mye ansvar for den som tror seg hivnegativ!

Det betyr at når du treffer en fyr og har lyst til å ha sex med ham, så prøv og tenk på at dette faktisk er et delt ansvar, og pass på at du har sikrere sex. Beskytt både ham og deg selv!

Din seksualitet skal få leve, og ingen skal få ta fra deg retten til dette! Men her må du nok jobbe med den angsten du føler. Som er absolutt forståelig. Men som kanskje ikke behøver å være der hvis du passer på og praktiserer sikrere sex!

Nå vet ikke jeg hvor mye kontakt du har med andre hivpositive, men det er mye å lære av å dele med andres erfaring. Som å møte andre hivpositive menn gjennom å ta kontakt med en av hivorganisasjonene. Det arrangeres møter og kurser om blant annet sikrere sex. Det er svært nyttig. Og det vil nok hjelpe deg i å bearbeide angsten for å smitte, og for bedre å kunne nye sex med en annen mann. Trygt. For er du utrygg når du har sex, så vil du slite med ereksjonen. Lykke til!

Hilsen dr. Haakon Aars