Tør ikke møte nye menn

Jeg er 19 år og har nettopp innsett at jeg blir seksuelt tiltrukket av gutter og menn. Jeg har opprettet en profil på Gaysir i håp om å kunne treffe noen, men det har ikke blitt noe av noe ennå. Jeg har fått en del meldinger fra menn som vil ha mer kontakt med meg, men hver gang har jeg trukket meg i siste liten. Jeg tør ikke å ha sex med ukjente, fordi jeg er redd for å bli smittet av hiv. Det er vanskelig å finne informasjon om hvordan jeg skal forholde meg og som gjør meg trygg nok til å unngå fare for å bli smittet. Hva kan jeg gjøre?

Hei, og takk for brevet ditt!  

Først og fremst vil jeg si at det er flott at du har kommet til denne erkjennelsen for deg selv, at du er tiltrukket av menn. For mange er det en lang og til dels vanskelig prosess dette, å finne ut av sin seksuelle tiltrekning, når den faller utenom den vanlige A4 heteroseksuelle normen. Denne erkjennelsen, og å søke kontakt med andre, er jo det vi gjerne kaller «komme ut-prosessen» eller «å komme ut av skapet».

Seksualitet er, slik det alltid har vært, en viktig kilde til lyst og glede for oss mennesker. Samtidig er dessverre seksualiteten også belastet med mye skyld og skam. Ikke minst gjelder dette for alle som har en seksuell tiltrekning eller orientering som i vesentlig grad er rettet mot personer av sitt eget kjønn. Seksualiteten gir oss en identitet. Og du er jo nettopp der nå; nå som du prøver å finne en plattform for din seksualitet og kjærlighet.

Gaysir gir muligheter for å finne gutter og menn som du har dette til felles med. Når du sier at du har fått meldinger tilbake, men ikke har turt å kontakte dem igjen, og er redd for å ha sex med noen på grunn av hiv, er det forståelig. Det er riktig, og dessverre et faktum, at gutter og menn som har sex med andre menn har vært mer utsatt for å bli rammet av hivsmitte enn andre grupper mennesker i vår del av verden. 

Hiv smitter først og fremst gjennom sex. Det betyr at vi alle har et ansvar for, og må alltid sørge for, å ha sikrere sex når vi ligger med noen. Særlig viktig er det når vi har sex med noen vi ikke kjenner; det vil si at vi bruker kondom ved analsex. Ansvaret for beskyttelse og ikke å bli smittet, hviler like mye på begge parter. Samtidig er det viktig å tenke på at man absolutt kan ha et fullverdig og godt seksualliv med en partner som er hivpositiv, uten å risikere å bli smittet. Det er utrolig mye deilig man kan gjøre med hverandre – faktisk ”det meste” – som fullt ut gir tilfredsstillende seksuell nytelse, bortsett fra analsex uten kondom. 

Hiv-viruset smitter ikke så lett. Å beskytte seg og partneren sin gjør man med enkle forholdsregler: altså at dere bruker kondom om dere skal ha analsex. Angsten din for å bli smittet er helt forståelig, og du skal ikke skamme deg over den. Ønsker du å vite mer om hiv, hvordan det smitter og ikke smitter, og har behov for hjelp til å komme over angsten, finnes det flotte folk du kan kontakte. Både HivNorge, Aksept kontaktsenter og Helseutvalget for bedre homohelse er steder du enkelt kan henvende deg. Der vil du finne noen å snakke med og få den informasjonen du trenger. Du finner på nettet hvordan du kommer i kontakt med dem.

Helseutvalget er en organisasjon som jobber for å forbedre helseforholdene til homofile i Norge og spesielt med spørsmål knyttet til hiv og andre seksuelt overførbare infeksjoner. Helseutvalget jobber også med spørsmål om seksuell identitet og er et flott sted med mulighet for å treffe andre i samme situasjon som deg; andre som prøver å finne ut av det å leve et åpent og godt liv som homse. De som jobber der, vet mye om hiv. De kan gi deg god og konkret rådgivning om sikrere sex. 

Så mitt råd er: Ta kontakt med ett eller flere av de nevnte stedene for å skaffe deg den informasjonen du føler du trenger for å beskytte deg mot hivsmitte, men også for å ta utfordringen i å møte andre. Kanskje også en å bli forelsket i?

Lykke til!

Dr. Haakon Aars