Tyve år og nyforelsket

Jeg er en 20 år gammel gutt som er storforelsket i en mann på 31. Vi har vært sammen i et halvt år, men vi har ikke hatt ”ordentlig” sex ennå – bare litt oralsex og gjensidig onanering. Kjæresten sier han er passiv mens jeg tror jeg er aktivt. Forleden fortalte han meg at han er hivpositiv, men at han går på medisiner og alt er bra. Han viste meg tablettene som han tar regelmessig. Det jeg lurer på er om jeg utsetter meg for stor risiko og en kamerat mente jeg burde avbryte forholdet fordi jeg sikkert ville bli smittet til slutt. Jeg er veldig forelsket men føler meg litt nedfor. Hvilke anbefalinger har du?

Hei og takk for brevet ditt!
Først og fremst; så hyggelig for deg at du er forelsket! Og at du opplever at det er gjengjeldt! Du sier at dere har vært sammen i et halvt år, men ennå ikke hatt det du kaller for ”ordentlig sex”. Med det mener du tydeligvis analsex. Men dere har hatt oralsex og gjensidig onanering.

Det er rart med det mange oppfatter som ”ordentlig sex”. Dette var jo blant annet et tema da president Clinton innrømmet at han hadde hatt sex med Monica Lewinsky. Da sa han at de ”bare hatt oralsex”, og mente at han kom unna med at det ikke var ”ordentlig” sex. Altså penetrering. Men sex er jo så mye mer enn anal- eller vaginalsamleie. Kos, intimitet, gjensidig onanering, munnsex – alt det er etter min mening en vesentlig del av det å ha sex. Men så kan man jo si at penetrerende sex som vaginalsex og analsex er ”ennå mer intimt” eller nært. Det er gjort mange undersøkelser internasjonalt som bekrefter at analsex faktisk ikke er det faste sex mønsteret for opp mot 50 % av homser. Nettopp oralsex og gjensidig onanering er den type sex mange homser har sammen; dette bare for å si at du ikke nødvendigvis må ha analsex med kjæresten din for å ha ”god sex”. Begge disse måtene å ha sex på er praktisk talt uten risiko for å bli smittet med hiv, så sant du ikke svelger sæd og har åpne sår i munnen. Med andre ord: du kan fortsette å ha god sex med kjæresten din uten noen reell risiko for å bli smittet. Det er selvfølgelig opp til den enkelte å finne ut hva som er god sex for seg selv og partneren. Det gjelder også for dere. Det er ikke opp til meg å definere dette for dere, men jeg vil bare bekrefte for deg at den sex dere har hatt sannsynligvis er helt ”safe” med hensyn til hiv-smitte.

I tillegg sier kjæresten din at han bruker medisiner mot hiv. Da er det ikke usannsynlig at han også har lave virustall og således er faren for å smitte deg ved et minimum. Siden han nå har fortalt deg at han er hiv-positiv, så kan jo du også snakke med ham nettopp om dette: om hans virustall og prøver han har tatt.

Om dere ønsker å ha analsex, som dere tydeligvis har diskutert og hatt lyst til å prøve, så er det jo nødvendig å bruke kondom. Det sier vi selv om du er aktiv og han passiv. Som du sikkert vet, er ubeskyttet analsex (uten kondom) mer risikofylt med hensyn på hiv-smitte når den som er hiv-positiv er den aktive. Årsaken er at hiv-viruset har høy konsentrasjon i sæd og overføring vil skje lettere ved at den hivpositive er den aktive, slik at sæd kommer i kontakt med analslimhinnen. Der er det ofte rifter som gjør at sæden kommer i kontakt med blod. Selv om du, som ikke er hiv-positiv, er den aktive og han den passive, er det nødvendig at du bruker kondom ved analsex. Bruker du kondom og hans virustall er svært lave, så skulle analsex for deres tilfelle være trygt!

Det er altså ingen grunn for deg til å være redd for å bli smittet når dere tar de nødvendige forholdsregler. Kameraten din har ikke rett når han sier at du sikkert blir smittet til slutt og at du bør avbryte forholdet! Dere skal kunne nyte forelskelsen og hverandre og du har ingen reell grunn til å være redd. Kos deg med ham, og med hverandre, og ikke å la hiv bli noe hinder mellom dere to. Lykke til fremover med dere begge.

Med hilsen dr. Haakon Aars