Mannen min vil ha sex uten kondom

Hei. Jeg er en kvinne som har levd med hiv i mange år. Jeg har en kjempeflott hivnegativ kjæreste som jeg bor sammen med. Han er helt avslappet i forhold til det faktum at jeg er positiv, nesten for avslappet for å si det sånn... Når vi har sex insisterer han på at det skal gjøres uten kondom. Jeg er ikke redd for straffetrusselen, men kjenner at frykten for at jeg skal smitte ham gjør at jeg ikke nyter sexlivet mitt til det fulle. Har du noen gode råd til meg?
Hilsen Quinde

Kjære "Quinde"
Jeg forstår godt at du blir forvirret og i stuss på hva du skal gjøre. Du forteller at du har levd i mange år med hivdiagnosen, og nå bor sammen med en kjæreste. Det er selvfølgelig et problem at han ikke vil bruke kondom. En ting er at han er som du sier helt avslappet på at du er hivpositiv, og det er jo kjempebra. Men jeg forstår godt at det faktisk gjør noe med din nytelse av sex når han ikke vil beskytte seg med kondom. Seksualiteten handler jo nettopp om å nyte og kunne gi seg helt hen, uten andre tanker i akten enn nettopp å la seg flyte av gårde i god følelse og uten bekymring.

Det er jo klart at det er bra han ikke er redd for smitte fra deg, rent generelt. Men det er like klart for meg at det blir vanskelig for deg å nyte og slappe helt av når du vet at det er en viss sjanse for at han skal bli smittet når dere ligger sammen. Da blir ikke det at han ikke er redd for smitte noen god opplevelse for deg, når han på en måte overlater hele ansvaret for smittebeskyttelse til deg. For det er jo i praksis det han gjør. Du ligger der og tenker at "nå kan han bli smittet" - og det er klart at en slik frykt fra din side vil ødelegge mye av gleden over sexen for deg! Nå er det mye en "mannegreie" ikke å ville bruke kondom; for mange menn vegrer seg for dette da de mener at det nedsetter følsomheten på penis og skaper en slags "barriere" mellom partene. På en måte er det riktig, men nå er det altså en gang slik at kondom er det eneste som beskytter mot hivoverføring ved samleie; enten vaginalt eller analt. Det er jo derfor vi i alle år har drevet kondomkampanjer for risikoutsatte grupper, og også overfor den generelle befolkning. Men det ser ikke ut til at vi har lykkes så godt med det. Faktisk er Norge det land i Europa som er dårligst på å bruke kondom. Det er jo merkelig når vi vet at kondom er tilgjengelig nær sagt over alt, og vi heller ikke har en kirke som alt for mye blander seg inn i bruk av kondom. Som i en del katolske land!

Men nå er det jo så mange kondomer på markedet som både er tynne og som er behagelige å ha på og som også kan fås med smak!  Men myten om kondomet som en barriere mellom elskende lever i beste velgående! Og tydelig hos din kjære!

Men det virker ikke som han forstår at han faktisk ødelegger din nytelse av samleiet ved å ikke ville bruke kondom. Har dere snakket ordentlig om det? Er det en slags "misforstått" aksept av deg som hivpositiv som gjør at han ikke vil beskytte seg? Det er jo viktig at dere får snakket ordentlig ut om dette. Noen par som jeg har møtt, der den ene er hivpositiv og den andre hivnegativ; har jeg opplevd at den hivpositive ikke har villet beskytte seg ved sex - som hos dere. Og grunnen til dette, er at den hivnegative har faktisk hatt et slags ønske om å bli hivpositiv for han - eller hun - har ønsket på en måte "å bli ett" med den hiv-positive kjæresten. På mange måter kan man forstå det ut fra et psykologisk perspektiv; det at man er så glad i noen at man ikke ønsker at det skal være noen barriere mellom dem og de vil "være ett" så å si. Vi vet at dette er mekanismer i enkelte homsemiljøer bl. a. i San Francisco; og som er blitt beskrevet av den amerikanske psykologen Walt Odets i hans bok "Being HIV Negativ in a HIV Positive Society" som kom ut for noen år siden. Så dette kan kanskje være en mekanisme hos kjæresten din; at han faktisk er så glad i deg at han ønsker å formidle at det ikke betyr noe for ham om han blir smittet.

Men som du sier, dette bekymrer deg og ødelegger sexen for deg; og da er det viktig å snakke om det sammen og få frem på bordet hvorfor vil han ikke bruke kondom! Er det vanskelig for dere to alene å klare å snakke om det sammen, ville jeg anbefale dere å ta kontakt med en profesjonell tredjeperson; som en terapeut. Det finnes flere fornuftige terapeuter der ute som både har kunnskap om seksualitet og hiv, og som kan være til hjelp. Det blir som det ofte viser seg når det oppstår problemer mellom et par, at det kan være godt å få snakket om det med en tredjeperson som kan se problemet utenfra og gi gode råd.

Jeg håper dette var til noe hjelp for deg. Lykke til!

Hilsen dr Haakon Aars