holdinghands_bred

Jeg har ikke våget å spørre

En kvinne skriver og forteller at hun er blitt forelsket i en flott mann, men er usikker på dette med sex. Kanskje har han hiv. Hvordan skal hun gå fram? Sexolog Haakon Aars svarer.

Jeg er en kvinne på 38 år som har møtt en flott mann som jeg har blitt forelsket i, men vi har ikke hatt sex ennå. Han er fra et afrikansk land og jeg blir usikker på dette med sex. Kanskje han har hiv? Har jo hørt at det er så mye av det i Afrika. Men han ser ut til å være i god form og helt frisk. Hva skal jeg gjøre? Jeg har ikke turt å spørre ham om det. Vil jo ikke anklage ham heller. Og tenk om han har det? Hva skal jeg gjøre da? Jeg vil jo ikke ha det. Kanskje det er best å la være å involvere seg?
Hilsen Amanda

 

Hei Amanda
Takk for brevet ditt! Så flott at du er blitt forelsket! Du nevner ikke hvor i Afrika han kommer fra; altså hvilket land. Det er ikke i alle afrikanske land at hivepidemien er like utbredt og alvorlig. Mest rammet er nok de landene som vi kaller i ”sub-Sahara”, det vil si de landene som er syd for Sahara. Men uansett er det viktig i et nytt forhold når man har sex, at man bruker kondom ved samleie. Kondom er det som beskytter mot overførsel av både hiv-viruset og en rekke andre seksuelt overførbare infeksjonssykdommer, eller kjønnssykdommer som folk flest kaller det. Det gjelder uansett om det er i Afrika eller i Norge!

Det er jo viktig at dere snakker om dette; at han må bruke kondom og om hans hiv-status; dvs. om han har testet seg eller ikke og om han nettopp har testet seg. Mange kan oppleve det som vanskelig å ta opp dette, særlig når man nettopp har truffet hverandre, og jeg mener ikke at dette med testing skal være et hovedsamtaleemne ved andre daten. Du sier heller ikke noe om han har bodd i Norge lenge, eller om han nylig er kommet til landet eller om språk er et problem?

Du skriver at ”han ser ut til å være helt frisk”. Det er ingen som kan se på en person om han eller hun er hivpositiv. Hiv er nemlig en type infeksjon som gir ingen eller svært få symptomer hos den som blir smittet. I alle fall ikke før personen har fått en annen tilleggsinfeksjon. Det er det som gjør det så viktig at alle må ta ansvar for seg selv med hensyn til smitte, og bruke kondom ved samleie med en partner man ikke kjenner hivstatus til.

Du sier du ikke har turt å spørre ham. Jeg forstår at du kanskje nøler med det, men uansett er det nok klokt å snakke om dette før – eller når – dere skal ha sex første gang. Du kan jo selv komme inn på om du har tatt en hivtest eller ikke, og at dere må bruke kondom. Uansett er det jo viktig å bruke kondom for å beskytte seg mot annen kjønnssykdom, som for eksempel klamydia, som også er en sykdom som ofte ikke gir mange symptomer, og som mange har uten å være klar over det. Kanskje dere begge kunne kontakte lege for å få testet dere og tatt en undersøkelse før dere har sex? Bor dere i Oslo eller Østlandsområdet er Olafiaklinikken i Oslo et greitt sted å gå for å gjøre dette. Selv om han skulle være hivpositiv, så går det godt an å leve i et seksuelt forhold uten å risikere å bli smittet. I Norge lever mange par hvor den ene parten er hivpositiv og den andre ikke er blitt smittet, selv etter mange års samliv med et fullverdig sexliv. Hvis tilfellet skulle være at din nye kjæreste er hivpositiv, så er nettopp Olafiaklinikken et utmerket sted å gå. Der får man også råd og hjelp til nettopp disse spørsmålene.

Uansett: det er ingen grunn til at du ikke skal involvere deg, slik du spør om. Det som er viktig er jo ikke hvor han er fra, men hva du føler for ham og han for deg. Det er ingen grunn til å la være å involvere seg fordi en mann er fra det afrikanske kontinentet. Men det er som med alle nye seksuelle kontakter; enhver må selv ta ansvar for å beskytte seg mot sykdommer. Og det er begges ansvar!

Så – lykke til videre med både deg og han og et eventuelt forhold!

Hilsen dr. Haakon Aars