Vanskelig å finne kone

Jeg er en heterofil ugift mann som har bodd i Norge i åtte år. Jeg kommer fra et land på Afrikas horn, og da jeg kom hit til landet, ble det rutinemessig tatt en hivtest av meg. Den viste seg å være positiv. Det jeg savner mest av alt er å finne meg en kone, men det er veldig vanskelig da det er håpløst å være åpen hivpositiv i mange afrikanske miljøer. Av og til går jeg på byen for å finne meg noe, men jeg synes det er vanskelig å ha sex med tilfeldige partnere da jeg er redd for å smitte eventuelle partnere. Har du noen gode råd?

Hilsen ugift afrikaner

Jeg forstår godt at du er frustrert over denne situasjonen. Du har bodd lenge i Norge og beskriver klart hva du ønsker: Å finne deg en dame du kan gifte deg med. Du skriver ikke noe om hvor gammel du er eller om du bruker medisiner mot hiv nå.

Hvis det er slik at du står på medisiner og at blodverdiene av dine virus og CD4-celler er bra, og at du har en lege som følger deg opp jevnlig, altså at både du har støtte og den medisinske behandlingen din er under god kontroll, er jo sjansen for å smitte noen svært liten. I alle fall hvis du praktiserer sikrere sex. Med det mener jeg at du bruker kondom.

Det er alltid viktig å praktisere sikrere sex, ikke minst fordi loven i Norge er slik at den legger større ansvar på den hivpositive enn en eventuell hivnegativ sexpartner. Dette er et prinsipp mange mener er feil, meg selv inkludert. Alle som har sex er like mye ansvarlige for å ta vare på seg selv og sin egen helse, og å unngå å bli smittet. Det være seg av hiv eller andre seksuelt overførbare infeksjoner.

Dessverre er mange der ute smittebærere også av andre infeksjoner enn hiv. Nettopp derfor er det viktig å bruke kondom. Det er det beste beskyttelsesmidlet mot smitte av kjønnssykdommer. Som hivpositiv må du så godt som mulig unngå å bli smittet av andre sykdommer, for eksempel klamydia, gonoré eller syfilis.

Praktiserer du sikrere sex, er det i prinsippet greit å ha sex. Derfor skal egentlig ikke noe stoppe deg i å forsøke å finne deg en søt jente du kanskje kan tenke deg å innlede et forhold til.

Jeg forstår det du skriver om at det kan være lite åpenhet rundt seksualitet, eller problemer, sykdommer og smitte knyttet til det i mange afrikanske miljøer – som dessverre også i så mange andre miljøer.

Vil du gjerne ha en fast partner eller en kone med samme bakgrunn som deg selv, er det forståelig. Felles kulturell og samfunnsmessig bakgrunn kan være et godt utgangspunkt for et fint fellesskap og ekteskap.

Innen en del afrikanske miljøer i Norge er det mange som har jobbet med åpenhet rundt hiv og hivpositive. Jeg kan trygt anbefale deg å ta kontakt med HivNorge eller Aksept – senter for alle berørte av hiv.

Men uansett vil jeg råde deg til å ikke være så tilbakeholden på grunn av angsten for å smitte noen. Finner du en jente som du ønsker å utvikle et nærmere forhold til, så bør jo det være en jente du også kan være åpen med på de fleste områder, og som da heller ikke vil avvise deg fordi du er hiv-positiv. Så prøv å tørre litt mer i sjekkesituasjonen.

Mange par lever sammen, og har levd sammen i mange år, der den ene av partene er hivpositiv og den andre ikke. Åpenheten med hverandre er viktig, både om hivstatus og hvordan man praktiserer sikrere sex.

Ta også en prat om dette med den legen som følger deg opp med kontrollene av hiv. Der vil du også helt sikkert få gode råd om dette.

Jeg ønsker deg virkelig lykke til og håper du snart finner en jente du kan tenke deg å innlede et forhold til, og som vil det samme.

Hilsen dr. Haakon Aars